Nekdanji namestnik direktorja kriminalistične policije Marjan Erhatič pravi, da v tej zadevi verjame Dragu Kosu, ne Aleksandru Jevšku, in opozarja na slabo stanje v kriminalistični policiji.

Spopad po intervjuju v Objektivu

Po intervjuju s predsednikom protikorupcijske komisije Dragom Kosom v sobotnem Dnevnikovem Objektivu se je vnel pravi verbalni spopad med njim in direktorjem kriminalistične policije Aleksandrom Jevškom.

Kos, nekdanji kriminalist, je v intervjuju na račun policije natresel nekaj hudih obtožb. Dejal je, da je policija ozko grlo boja proti korupciji. Dejal je tudi to, da se policija selektivno odloča, koga bo obravnavala in koga ne. Povedal je tudi, da je policija pri preiskavi suma podkupovanja pri nakupu oklepnikov povsem pasivna ter da je pravi čas za učinkovito preiskavo že minil in da so dokazi najverjetneje že bili uničeni.

Jevšek: Kosove navedbe ne držijo

Šef kriminalistov Aleksander Jevšek je na posebni tiskovni konferenci odgovoril, da Kosove navedbe ne držijo in da je edini rezultat, s katerim lahko policija javnost prepriča v nasprotno, "rezultati našega dela". Poudaril je, da so v prvih petih mesecih letošnjega leta obravnavali 3342 kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, kamor je zajeta tudi korupcija, preiskanost pa je več kot 95-odstotna. Jevšek je še namignil, da bi se lahko zgodil celo kazenski pregon protikorupcijske komisije, češ da policije ni pravočasno obvestila o sumu kaznivega dejanja pri oklepnikih in da se bodo o morebitnih ukrepih zoper Kosovo komisijo kriminalisti posvetovali s tožilci.

Kos: Policija v zadevi patrija ne dela svojega dela

Včeraj se je na te Jevškove izjave odzval Drago Kos, ki je dejal, da Jevškove grožnje po pregonu protikorupcijske komisije "samo še dodatno potrjujejo, da slovenska kriminalistična policija v zadevi Patria še vedno ne počne tistega, kar ji nalaga veljavno pravo, torej (ne) preiskuje suma kaznivih dejanj podkupovanja, ampak troši energijo na povsem neproduktivnih obtoževanjih drugega državnega organa". Kos dodaja, da so izjave Aleksandra Jevška izraz velike stiske, v kateri se je zaradi vedno globljega vdiranja politike znašla slovenska kriminalistična policija.

Policija je potem odgovorila, da Kos ene in iste očitke ponavlja znova in znova ter da so v primeru Patria s svojim delom začeli pravočasno.

***VIDEO: Direktor Patrie: Afera bi lahko bila sprožena v Sloveniji***