Delodajalci napovedujejo rast zlasti pri zaposlenih s 3., 4. in vsaj 7. stopnjo izobrazbe. Glede na ponudbo med brezposelnimi in napovedanimi potrebami delodajalcev ostajajo deficitarni poklici v gradbeništvu, kovinarstvu, gostinstvu, zdravstvu in informatiki, ugotavlja anketa Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ).

Aktivna politika zaposlovanja je premalo agresivna

Na včerajšnji seji sveta ZRSZ, kjer so sprejemali poslovni načrt za leto 2008, je direktorica ZRSZ Marija Poglajen opozorila na velika strukturna neskladja na slovenskem trgu dela. "Potrebe so predvsem po nekvalificirani delovni sili in delavcih s poklicno izobrazbo. Ker za takšna dela med Slovenci ni zanimanja, narašča število tujcev iz tretjih držav, ki hitreje zagrabijo za delo, so fizično močnejši, obenem pa so zaradi nižjega standarda v svojih državah zadovoljni z nižjimi plačami," je povedala Poglajnova in dodala, da je bilo v prvih štirih mesecih letos novih vlog za izdajo delovnega dovoljenja tujcem za kar 41 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je poudaril, da delodajalci potrebujejo kvalificirane kadre, ki pa jih primanjkuje v vseh branžah. "Ker imamo na eni strani izjemno povpraševanje po delavcih, na drugi pa še vedno visoko in dolgotrajno brezposelnost, je očitno, da morajo ukrepi aktivne politike zaposlovanja postati bolj ambiciozni in agresivni," je opozoril Hribar Milič in bil zlasti kritičen glede nekaterih razpisnih pogojev, ki menda zaradi svoje zapletenosti odvračajo zlasti male delodajalce.

Pri tem bode v oči zlasti podatek, da sta bili za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja od načrtovanih 64 milijonov evrov realizirani le dve tretjini sredstev. Po besedah Praprotnikove je bila poraba nizka zato, ker je bilo lansko leto namenjeno revidiranju in ker se nova finančna perspektiva, vključno z razpisi, zaradi administrativnih razlogov še ni začela v celoti uresničevati.

Število presežnih delavcev letos nižje za četrtino

Najpogostejši razlog za novo zaposlovanje je po navedbah delodajalcev nadomeščanje delavcev zaradi upokojitev ter porodniške in bolniške odsotnosti. Delodajalci bodo večinoma zaposlovali za določen čas. Največ takšnih zaposlitev bo v javnem sektorju, gradbeništvu in kmetijstvu. Zaposlovanje za nedoločen čas bo najbolj pogosto v informacijskih in komunikacijskih ter finančnih in zavarovalniških dejavnostih.

Anketa kaže, da je število napovedanih presežnih delavcev za četrtino nižje kot lani. Več kot polovica odpuščanj jih prihaja iz predelovalnih dejavnosti, kjer izstopa zlasti proizvodnja živil. Druga največja dejavnost po številu napovedanih odpuščanj je gradbeništvo. Več kot četrtina bodočih brezposelnih ima 4. stopnjo izobrazbe, skoraj tretjina pa jih dela v Ljubljani in okolici.