Prva dama ZDA bo med obiskom obiskala več krajev, ki so v obnovi, najprej pa bo preletela ruševine kipov Bude starih 1500 let v dolini Bamiyan, ki so ju talibani marca 2001 delno uničili z eksplozivom.

Laura Bush, 60-letna nekdanja učiteljica in knjižničarka, ki je bila ponavadi zadržana glede mednarodnih vprašanj, se zadnje čase vedno več pojavlja na diplomatskem prizorišču. "Znaki napredka v Afganistanu so vzpodbudni, vendar pa je treba storiti še precej. ZDA so se spustile v boj, da bi afganistanskemu prebivalstvu pomagale na poti proti stabilni in demokratični prihodnosti," je izjavila v aprilu med telefonsko konferenco s študenti univerze v Kabulu in predsednikom Karzajem.

Busheva nazadnje v Afganistanu z možem pred dobrima dvema letoma

Busheva je sicer že večkrat obiskala Afganistan, med drugim tudi skupaj z možem Georgeom Bushem 1. marca 2006, ko je ta prvič obiskal državo po strmoglavljenju talibanskega režima. Tokrat pa je v državo prišla štiri dni pred odprtjem mednarodne konference o Afganistanu v Parizu, kjer bo Kabul predstavil načrt razvoja in obnove v vrednosti 50,1 milijarde ameriških dolarjev.

Ameriški dnevnik New York Times je v soboto pisal, da je ameriška administracija razočarana zaradi nesposobnosti afganistanskega predsednika, soočiti se z izzivi, pred katere je postavljen Afganistan, še posebej s korupcijo in trgovino z mamili. Po podatkih ZN v Afganistanu proizvedejo 93 odstotkov vsega opija na svetovnem trgu. Del prihodka od trgovine z mamili, ki znaša okoli štiri milijarde dolarjev letno, je namenjen financiranju talibanov.

V zadnjih letih se je stopnja nasilja v Afganistanu skoraj podvojila

ZDA so pred skoraj sedmimi leti s pomočjo zaveznikov v odgovor na teroristične napade 11. septembra 2001 začele operacijo proti talibanskemu režimu, ki je gostil voditelje teroristične mreže Al Kaida. 7. oktobra 2001 so se tako začeli letalski napadi na centre za urjenje privržencev Al Kaide. Zahodne sile in afganistansko Severno zavezništvo so kmalu strmoglavili talibanski režim.

V zadnjih dveh letih se je stopnja nasilja v Afganistanu kljub prisotnosti 70.000 vojakov, pripadnikov zveze Nato in ameriške vojske, skoraj podvojila. Po podatkih ZN je samo v letu 2007 v nasilju umrlo okrog 8000 ljudi, od tega 1500 civilistov, kar je največ od leta 2001.