Ti so junija 2000 živeli zgolj za nogomet. Na tekmi s Španijo se jih je v Amsterdamu zbralo okoli 10.000, kar je še vedno največji »pohod« navijačev v drugo državo v zgodovini slovenskega športa. Zahovič se je spomnil zlatih časov slovenskega nogometa in spregovoril tudi o prihodnosti.

Kakšni so vaši spomini na evropsko prvenstvo leta 2000?

Odlični, fantastični. To je nekaj neponovljivega. Takrat smo izživeli sanje. Ta dogodek nam bo za vedno ostal v spominu.

Se kdaj spomnite na tri gole, ki ste jih zabili na EP 2000?

Nisem nostalgik, a se ob kakšni priložnosti vseeno spomnim tistih zadetkov in evropskega prvenstva.

Vsem nogometnim navdušencem je še posebno v spominu ostala tekma z Jugoslavijo, ko je Slovenija vodila s 3:0, na koncu pa je bilo 3:3. Kakšen je bil razlog za preobrat?

Po vodstvu s 3:0 mora ekipa znati tekmo do konca izpeljati tako, kot je treba. Jugoslovani so izkoristili naše slabe trenutke in v šestih minutah dosegli tri zadetke. Če sedaj analiziram tiste dogodke, pridem do ugotovitve, da je bilo vse skupaj dobro, ker bo slovenska in tudi evropska javnost vedno govorila o tej tekmi. Dvoboj z Jugoslavijo je odšel med legende, postal je nekakšen simbol nogometne tekme na evropskem prvenstvu.


Kaj je zmanjkalo Sloveniji, da se ni uvrstila v četrtfinale?

Prepričan sem, da smo imela dovolj kakovosti. A ko si prvič na tako velikem tekmovanju, delaš napake, ki so značilne za tiste, ki debitirajo. Danes teh napak ne bi delali, ampak takšno je pač življenje.

Tudi na tekmi s Španijo je bila Slovenija blizu uspeha, a se nato ni izšlo.

Proti Španiji se je zgodilo tisto, kar si želi vsak narod. Malo stvari je, ki so zaznamovale slovensko zgodovino, to, kar se je dogajalo v Amsterdamu, pa je zagotovo eden od teh dogodkov. Evropsko prvenstvo je bilo pomembno, ker smo se vsi Slovenci vpisali na evropski oziroma svetovni zemljevid.

Proti Norveški je sledila nova dobra predstava in remi, napredovanje pa bi lahko zagotovila le zmaga.

Če se ne motim, bi morali zmagati z dvema goloma razlike. Igrali smo proti za nas najbolj neugodnemu tekmecu. Prvič se je zgodilo, da smo proti Skandinavcem odigrali neodločeno in bili celo boljši. Na tej tekmi smo pokazali svoj pravi karakter, imeli smo nekaj priložnosti, kaj več pa ni bilo možno, ker smo napredovanje zapravili proti Jugoslaviji.

Nastop na evropskem prvenstvu ste si priborili z zmago proti Ukrajini v dodatnih kvalifikacijah. Takrat je v reprezentanci vladalo ogromno pozitivnega naboja. Zdelo se je, da se ne borite le proti Ukrajini, ampak proti še čem. Kako se vi spominjate teh tekem?


Skozi celotne kvalifikacije sem verjel, da Slovenija lahko zaigra na evropskem prvenstvu, ko smo dobili Ukrajino, pa sem bil prepričan, da bo šla Slovenija naprej. To so bile enostavno naše kvalifikacije, naša pot, naša zvezda sreče. Ni bilo reprezentance, ki bi nas lahko zaustavila. Tudi če bi igrali proti Nemčiji, bi jo premagali. Naj to ne zveni kot hvalisanje, ampak tako je enostavno moralo biti.

Takrat nogomet v slovenski družbi ni imel takšne vloge, kot bi si jo zaslužil, zato se je zdelo, da se borite tudi proti temu…

Tudi danes je nima. Ampak to je že povezano s politiko. Ta je tudi gradila slovensko miselnost individualcev. Nemci ali Španci imajo štirikrat višji standard kot mi, pa na nogomet ne gledajo kot na manjvredno stvar, ampak so nanj ponosni. Ugled nogometa je posledica politične blokade, ki je vladala petdeset ali šestdeset let.

Katera reprezentanca ima letos največ možnosti za evropski naslov?

Tako kot vedno so glavne kandidatke za naslov velike nogometne države. To so Nemčija, Italija, Francija in Španija, ki pa ima letos manj možnosti.

Kje je mesto Slovenije na evropskem oziroma svetovnem nogometnem zemljevidu?

Slovenija spada med tiste države, ki morajo zamenjati celotno vodstvo, da bi lahko dosegle boljše rezultate. Slovenija bo v nogometnem smislu normalna država, ko se bo zamenjalo vodstvo, ampak ne tako, da bodo tisti, ki so sedaj na oblasti, postavili svoje ljudi, temveč morajo priti ljudje, ki bodo pripravljeni nekaj narediti za nogomet.