Težave z začetne obravnave izpred tedna dni, ko je nekaj zagovornikov obtoženih zahtevalo izločitev sodnega senata, je sodišče razrešilo in predlog zavrnilo. Ta odločitev sicer ni bila všeč zagovorniku Milanu Krstiču, ker je sklep o zavrnitvi izločitve podpisala sodnica na podlagi pooblastila predsednika sodišča, ki pa je v tej zadevi že izločen. "To lahko delajo le v neki banana republiki," je takšno ravnanje komentiral Krstič. S tem je razburil predsednika sodnega senata Zvjezdana Radonjiča, ki je odvetniku zagrozil z denarno kaznijo zaradi žalitve sodišča.

Tožilstvo ves dan bralo obtožnico

Zatem je tožilstvo končno lahko začelo z branjem obtožnice, ki Elezu Eleziju, Mufidu Saleševiću, Lulzimu Reshaniju, Boštjanu Gašperju, Naimu Kukaju, Ediju Kicu, Hamzu Kukaju, Zoranu Kramariču, Edisu Kadiriću in Šefčetu Franci očita kazniva dejanja neupravičenega prometa z mamili, Ramizu Saleševiću poleg tega tudi kaznivo dejanje nedovoljenega prometa z orožjem, Bojani Krstić, ki se skupaj s Šefčetom Franco brani s prostosti, pa pomoči pri neupravičenem prometu z mamili.

Nihče od dvanajsterice pa včeraj še ni prišel na vrsto za zagovor. Ko je Boštjan Jeglič s tožilstva namreč prebral izrek obtožnice, ki je dolga več kot sto deset strani, je predsednik sodnega senata zagovornike vprašal, ali je potrebno branje tudi dokaznih predlogov. Po nekajsekundni tišini, ki je ob tem vprašanju zavladala v majhni, izjemno zadušljivi, neklimatizirani ter izrazito prepolni razpravni dvorani, se je oglasil zagovornik Miha Kozinc. "Če je tožilstvo že spisalo takšno obtožnico, pa naj jo zdaj tudi prebere," je dejal Kozinc. S tem je določil usodo včerajšnje in najverjetneje tudi prihodnje obravnave. Tožilstvu je namreč včeraj uspelo prebrati le približno polovico obtožnice, z branjem pa bodo nadaljevali v ponedeljek.

Heroin prek Slovenije v Italijo in Švico

V obtožnici je zapisano, da naj bi združba obtožencev delovala tako, da se je Reshani kot dobavitelj heroina na Kosovu najprej dogovoril o prodaji omamnih substanc kupcem v Italiji in Švici, nato pa o dogovorih obvestil Elezija in z njim načrtoval prevoz prepovedane droge. Elezi je o dogovorjenih transportih obvestil Mufida Saleševića in Edija Kica, Mufid Salešević je nato sporočilo posredoval Kadiriću, ki je pridobil kurirje in vozila za prevoz heroina, drogo pa je Kadirić tudi skrival v avtomobile in usmerjal kurirje pri prevozih. Kurirje in mamila je priskrbel tudi Kic ter prenašalce usmerjal, podobno vlogo pa je imel tudi Gašper.

Naim Kukaj je heroin hranil v Ljubljani in ga izročal Kadiriću za prevoz v Švico, Kramarič pa je prav tako priskrbel prevoznika droge in ga spremljal pri vožnji. Hamza Kukaj je bil odgovoren za skrivanje heroina v kurirjevo vozilo, Ramiz Salešević pa je poleg tega mamila prodajal tudi na drobno. Šlo je za ogromne količine prepovedane droge, saj naj bi s Kosova v Slovenijo vsakič prišlo vsaj 10 kilogramov heroina. Obtoženci so se s prepovedanimi posli ukvarjali najmanj poldrugo leto in drogo prevažali prek slovenskega ozemlja v Italijo in Švico ter jo hranili in prodajali tudi v Sloveniji. Združbo so policisti in kriminalisti, ki jih je usmerjala posebna skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala, razkrinkali konec junija lani, ko so v spektakularni jutranji akciji na Litijski cesti v Ljubljani aretirali večino obtožencev.