"Prostora je dovolj še za druge mlade koreografe, hkrati pa mi bo enoletni premor dobro del, pa tudi ansambel se bo v tem času lahko od mene oddahnil," je svojo ustvarjalno pavzo opravičil Clug, ki je umetniški vodja mariborskega Baleta.

"Ponuditi želimo vrhunske umetniške stvaritve, zato bomo v goste povabili eminentne in mednarodno uveljavljene režiserje, dirigente in druge ustvarjalce," je napovedal Danilo Rošker, ki mu je kulturni minister Vasko Simoniti začetek maja podelil novi petletni direktorski mandat. "Po nekaj letih bomo ponovno gostili mednarodno tekmovanje mladih opernih pevcev Ondina Otta, ki omogoča odkrivanje mladih talentov. Oktobra bomo gostili že 43. Borštnikovo srečanje. Novo sezono bodo med drugim zaznamovale številne koprodukcije z gledališkimi hišami in drugimi ustanovami iz Slovenije in tujine."

Med najbolj pričakovane koprodukcije sodi dramski spektakel, s katerim bo ansambel Drame po večletnem premoru znova nastopil v Veliki dvorani SNG Maribor, in sicer s Shakespearovim Viharjem v režiji Vita Tauferja, ki nastaja v sodelovanju s SNG Ljubljana, SSG Trst in Cankarjevim domom.

"Poudarek na klasiki in besedilih, napisanih v preteklih obdobjih, je v tem, da vsi izbrani naslovi nosijo aktualna, jasno berljiva sporočila za današnji čas," je svoj izbor šestih dramskih premier in ene dramsko-lutkovne predstave za otroke komentiral umetniški vodja Drame Vili Ravnjak. Po njegovem mnenju gledališče ni neposredna odslikava realnosti, temveč zgolj interpretirana realnost, zato lahko nekatere resnice, vprašanja, dileme iz današnjega življenja pridejo do polnejšega izraza in večje ostrine le, če jih povemo s pomočjo zgodb iz bližnje ali daljne preteklosti.

Vrhunec s Traviato

V mariborski Operi, ki jo bo še naprej vodila Karen Kamenšek, so si za vrhunec sezone zastavili uprizoritev Verdijeve La Traviate v režiji Huga de Ane ter z dirigentoma Francescom Roso in Stanetom Jurgcem. "De Ana je velik režiser, zato sem prepričan, da bo njegovo mariborsko gostovanje sodilo med vrhunce umetniških dogodkov v celotni Sloveniji in tudi širši okolici," je prepričan Rošker.