Konec novembra leta 2006 je novica dvignila veliko prahu v ljubiteljskih krogih. Francesco Fanna, direktor Vivaldijevega inštituta v Benetkah, je odkritje označil za "izjemno". Šestnajst mesecev pozneje Ondrej Maček mrzlično pričakuje premiero "glasbene drame v treh dejanjih", ki bo danes v veliki Španski dvorani na Praškem gradu.

Ta prestižni prostor, običajno rezerviran za velike uradne sprejeme ali izredna parlamentarna zasedanja, velja za "eno redkih dvoran v Pragi z akustiko, primerno za baročno glasbo," pojasnjuje diplomirani klavecinist in muzikolog, ki od začetka 90-ih let vodi lastni baročni ansambel.

Poleg tega se mu je zdel veličastni Grad, ki se dviga nad češko prestolnico, posebej primeren za ponovno izvedbo edine opere, ki jo je za Prago zložil Antonio Vivaldi (1678-1741). Mnogi posamezniki so v preteklih desetletjih in stoletjih iskali izgubljeno partituro opere Argippo, vendar zaman. "So se pa vsaj ustavili v Pragi," ne brez škodoželjnosti pojasnjuje Ondrej Maček.

Maček, ki je navajen brskati po arhivih, da bi izkopal kakšno pozabljeno glasbeno delo iz 18. stoletja, pravi, da je bilo "lahko" najti sled. Zasebno gledališče grofa Franza Antona Sporcka je bilo požgano, v praški Narodni knjižnici pa se je ohranila knjižica z libretom, je Maček "logično" iskal sledi za italijanskimi glasbeniki, ki so jih najeli za premierno izvedbo opere.

"Iz Prage se je ansambel Antonia Denzia odpravil v Regensburg in zato sem tudi sam iskanje nadaljeval tam," pripoveduje Maček. Iskanje ga je zaneslo na Grad St. Emmeram in v zasebne arhive knežje rodbine Thurn und Taxis na Bavarskem. Po dveh tednih so se mu v rokah znašle partiture, razvrščene v fasciklu z baročno glasbo. "Nemudoma mi je bilo jasno, da sem našel, kar sem iskal, kajti vse se je skladalo z libretom, shranjenim v Pragi," se, sijočih oči, spominja glasbenik.

Po ugotovljeni pristnosti partitur na Vivaldijevem inštitutu v Benetkah se je Maček lotil obnovitve opere. Rokopisne partiture, ki so bile arhivirane v Regensburgu, "kopije grobih faktur s številnimi napakami" so po njegovi oceni nepopolne: manjkala naj bi tretjina opere.

Glasbeno dramo, ta pripoveduje zgodbo o zaljubljeni princesi, ki jo zapelje nepošten snubec, je tako dopolnil z arijami, ki jih je Vivaldi napisal v istem obdobju. Na vajah so pevci, violinisti in violončelisti, zbrani okrog Ondreja Mačka za klavecinom, naposled z navdušenjem oživili glasbo, ki vsebuje nenavadno znane fraze.

Po Pragi bodo opero Argippo v začetku junija izvedli v baročnem gledališču v mestu Česky Krumlov v bližini meje z Avstrijo - eno redkih v Evropi, ki je ušlo uničenju - in nato oktobra v Benetkah, Vivaldijevem rojstnem kraju.