Kaže, da je tako že dolgo pričakovana uvrstitev NLB na borzo končno dobila blagoslov finančnega ministra Andreja Bajuka. Uprava NLB na čelu z Marjanom Kramarjem je namreč, je bilo razbrati iz izjav, uvrstitev banke na borzo podpirala. Kramar je že od predstavitvi dokapitalizacije poudaril, bo v primeru vstopa velikega števila malih delničarjev "to veliko znamenje in jasna zaveza za uvrstitev NLB na borzo". Po drugi strani pa izjave ministra Bajuka nikakor niso nakazovale na takšno odločitev vlade, vsaj ne v tako kratkem času.

"Vlada si bo prizadevala, da bo delnica NLB začela kotirati na borzi, vendar ne prej, preden ne bo zagotovljena takšna lastniška struktura, ki bo omogočila večinsko slovensko lastništvo NLB, kar pa ne pomeni državnega lastništva, saj se je država obvezala, da bo svoje lastništvo zmanjšala na 25 odstotkov plus eno delnico," je za Dnevnik še na začetku maja zatrjeval Bajuk. Zakaj je prišlo do spremembe Bajukovega stališča, je težko ugibati. Enega od pomembnih vzrokov morda lahko iščemo tudi v krepitvi Zavarovalnice Triglav v NLB, s čimer bo država še bolj okrepila svoj položaj v NLB. V tem trenutku je namreč že precej očitno, da v drugem krogu ne bodo prodane vse dokapitalizacijske delnice, v tretjem pa bo eden od najbolj zainteresiranih kupcev delnic gotovo Zavarovalnica Triglav. Ob tem je Triglav do zdaj tudi edini oddal ponudbo za odkup petodstotnega deleža NLB od Evropske banke za obnovo in razvoj. Konec poletja bo tako Triglav postal eden pomembnejših lastnikov NLB.

"Glavni cilj uvrstitve delnice na borzo je podpreti nadaljnji razvoj podjetja kot močne finančne inštitucije na območju jugovzhodne Evrope," razlog za tovrstno odločitev navaja vlada. Dodaja: "S predlogom se bodo v prihodnosti izboljšali pogoji za pridobivanje svežega kapitala za NLB, prav tako pa bo to pripomoglo k preglednosti vseh transakcij banke. Uvrstitev delnice NLB na borzo bo bistveno izboljšala prepoznavnost družbe ter povečala moč njene blagovne znamke, prav tako pa bo imela tudi pozitiven učinek na slovenski kapitalski trg."

V NLB pravijo, da je vprašanje uvrstitve delnic NLB na borzo v veliki meri odvisno od odločitve delničarjev, predvsem največjih. Dodajajo, da prav zdaj poteka proces dokapitalizacije banke, ki je podrobno opredeljen v prospektu za prodajo delnic NLB javnosti, konkretnih aktivnosti v zvezi z uvrstitvijo delnic na borzo pa uprava ne more komentirati.