Da za nakup dokapitalizacijskih delnic ni bilo preveč zanimanja, kaže pogled na sodelujoče družbe v prvem krogu. Med njimi najdemo le dve družbi, v katerih država nima prevladujočega lastniškega deleža; NFD 1 in Bank Austria Creditanstlat. "Če izvzamemo dva velika lastnika, KBC in EBRD - ta sta že prej napovedovala nesodelovanje pri dokapitalizaciji - se je za sodelovaje v prvem krogu odločilo 86,1 odstotka dosedanjih lastnikov," je rezultat prvega kroga dokapitalizacije opisal David Benedek, direktor področja finančnih trgov in zakladništva skupine NLB. Kljub temu pa bode v oči, da se za sodelovanje ni odločilo kar nekaj finančnih družb, kot so šesti največji lastnik Poteza Naložbe, Hypo Alpe Adria, Publikum...

"Cena dokapitalizacijskih delnic NLB je sicer primerna, vendar ocenjujemo, da so na trgu v danem trenutku boljše naložbene priložnosti," je o razlogih, zakaj se niso odločili sodelovati pri dokapitalizaciji, povedal Aleš Škerlak, direktor za kapitalske trge in upravljanje v Publikumu. K manjšemu zanimanju med predvsem portfeljskimi vlagatelji je po njegovem mnenju pripomogel predvsem neugoden čas za dokapitalizacijo. Po naših informacijah pa tudi Bank Austria Creditanstlat, ki je bila sicer poleg NFD 1 ena redkih sodelujočih družb, v kateri država ni imela prevladujočega položaja, delnic ni kupovala za svoj račun, temveč za nekoga drugega. "Cena je visoka, sploh glede na dejstvo, da je kar nekaj primerljivih bank, katerih delnice je mogoče dobiti po ugodnejši ceni," meni docent na ekonomski fakulteti dr. Igor Masten in dodaja, da je dodatni problem za male investitorje dejstvo, da, kot kaže, NLB še nekaj časa ne bo kotirala na borzi. Na drugi strani se z ocenami o previsoki ceni delnice ne strinja prvi mož NFD Stane Valant: "Sami ocenjujemo, da je knjigovodska cena delnice višja, kot je zdaj izkazana, zato so ravno tu rezerve," pravi in našteva še dva razloga, zakaj so se odločili za sodelovanje: "Želimo si zadržati svoj delež, saj smo eni od največjih zasebnih lastnikov. Dodatno pa pričakujemo, da bosta tako Zavarovalnica Triglav kot NLB vstopila na borzo."

Glede uspešnosti dokapitalizacije v drugem krogu Masten ni prav optimističen in spominja, da se to ne bi zgodilo prvič. Škerlak na vprašanje, kakšna so njegova pričakovanja glede zanimanja malih vlagateljev, na katere bi lahko vplivala tudi njihova odločitev, da se kot poučeni vlagatelji niso odločili za nakup, odgovarja: "Veliko je odvisno od tega, kako bo NLB uspelo javnosti predstaviti svojo strategijo. Če bi bili pri tem uspešni, potem gre pričakovati, da bo zanimanje malih vlagateljev veliko, v nasprotnem primeru pa lahko pride tudi do tretjega kroga," ocenjuje Škerlak in ob tem dodaja, da bodo sami v tem primeru še enkrat preučili možnost nakupa dokapitalizacijskih delnic. Škerlak še poudarja, da to nikakor ni špekulativna naložba, temveč je bolj primerna za dolgoročnejše vlagatelje.