Če bo kriza vplivala tudi na države v razvoju in tranzicijske države, bi rast svetovnega gospodarstva lahko upadla na 0,8 odstotka. Če bi na razvitih trgih z ukrepi kljub krizi uspeli pospešiti trošenje prebivalstva in vzpostaviti ponovno zaupanje v podjetniški in bančni sektor, bi rast svetovnega gospodarstva lahko letos dosegla 2,8 odstotka, prihodnje leto pa 2,9 odstotka.

Združeni narodi sicer ocenjujejo, da dogajanja na mednarodnih finančnih trgih držav v razvoju ne bodo močno prizadela. Medtem ko so te države lani beležile 7,3-odstotno rast, naj bi ta letos dosegla pet odstotkov, prihodnje leto 4,8 odstotka.

Rast japonskega gospodarstva naj bi se letos v primerjavi z lani upočasnila z 2,1 odstotka na 0,9 odstotka, rast zahodnoevropskega gospodarstva pa naj bi padla z lanskih 2,6 odstotka na letošnjih 1,1 odstotka.

Analitiki Združenih narodov menijo, da se rast inflacije kljub upočasnjevanju svetovnega gospodarstva še ne bo umirila. Ta naj bi letos dosegla 3,7 odstotka. Pospešujejo jo vse višje cene blaga in nafte in tudi višje plače, dodajajo.

Zmanjšal naj bi se tudi obseg svetovne trgovine. Ta je lani rasla po 7,2-odstotni stopnji, letos naj bi se v primerjavi z lani zvišala le za 4,7 odstotka. Razlog za to naj bi bilo šibko uvozno povpraševanje ZDA.