Za EU je bila razprava na vrhu po Janševih besedah pomembna zaradi priprav na skupen nastop povezave v razpravi o doseganju ciljev tisočletja septembra v ZN, pa tudi za uresničitev želje EU, da bi bil konec prihodnjega leta v Koebenhavnu dosežen globalni dogovor o zmanjševanju segrevanja ozračja po izteku Kjotskega protokola leta 2012.

S tem v zvezi je na srečanju potekala zelo živahna razprava o proizvodnji biogoriv, ki jo je najbolj odločno zagovarjal brazilski predsednik Ignacio Lula da Silva, in povezavi te proizvodnje z rastjo cen hrane. Nekatere latinskoameriške države po drugi strani proizvodnji biogoriv ostro nasportujejo.

Janša je povedal, da so članice unije predstavile podatke, ki kažejo, da proizvodnja biogoriv ni razlog za veliko povečanje cen hrane v zadnjih mesecih. Pri tem je izpostavil primer riža, katerega cena se je povečala za skoraj 70 odstotkov, čeprav se ga ne uporablja za biogoriva. Kot je poudaril predsedujoči EU, je razlog za povišanje cen hrane večja poraba in "edini pravi odgovor je večja proizvodnja, pri čemer imajo države Latinske Amerike in Karibov velike potenciale za proizvodnjo na trajnosten način".