Po besedah Collinsona je eden izmed razlogov za to, da je bilo med žrtvami toliko otrok, dejstvo, da so ti najmanj sposobni preživeti tako močan veter in neurje. Opozoril je tudi, da je med otroki, ki so preživeli, veliko ločenih od svojih družin, trenutno pa živijo v začasnih taboriščih.

V začasnih taboriščih je več tisoč otrok, ki imajo na voljo komaj zadostne količine riža in le nekaj stranišč. Združeni narodi ocenjujejo, da ima petina otrok na prizadetih območjih težave zaradi driske, brez dostopa do pitne vode pa so te težave lahko tudi smrtonosne.

Iz Sklada Združenih narodov za otroke (Unicef) so sporočili, da je ciklon uničil več kot 3000 šol. To pomeni, da je 500.000 otrok ostalo brez šolskih razredov, medtem ko naj bi se prihodnji mesec končale počitnice.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je mjanmarsko vladajočo hunto kritiziral zaradi nesprejemljivo počasnega odziva in opozoril pred poglabljanjem krize. Približno dva milijona ljudi je ogroženih zaradi izbruha bolezni in pomanjkanja hrane.

Oblasti so sicer danes začele razdeljevati mednarodno pomoč, vključno z vodo, mrežami proti komarjem in odejami, ki jih je v ponedeljek dostavilo ameriško tovorno letalo. Približno 14 ton pomoči naj bi razdelili 30.000 žrtvam.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je v Mjanmar poslala vreče za trupla, potem ko so strokovnjaki opozorili na številna trohneča trupla po neurju. WHO je v pošiljko vključil tudi 30.000 kirurških mask in 30.000 rokavic.

Ciklon je po zadnjih podatkih terjal najmanj 62.000 mrtvih in pogrešanih, čeprav se ZN in drugi bojijo, da bi število smrtnih žrtev lahko doseglo 100.000.