„Opazili smo, da so nekateri regionalni komandirji na pakete pomoči dodali svoja imena in napisali, da so to njihova darila, preden so jih razposlali po prizadetem območju,“ je dejal Mark Farmer, direktor Burma Campaign UK.

Britanske dobrodelne organizacije so danes sporočile, da je prišlo v Mjanmaru do majhnega napredka pri izkazovanju pomoči. Blokade in zavlačevanja, ki so v preteklih dneh oteževale delo, naj bi počasi odpravili, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočil odbor za katastrofe, v katerem so zbrane dobrodelne organizacije iz Velike Britanije.

Razmere naj bi bile "malo boljše" kot prej. "Veliko dobrodelnih organizacij je sedaj na terenu (v Mjanmaru) - vendar je napredek počasen," so sporočili iz odbora za katastrofe. Humanitarnim delavcem bodo tako v Mjanmaru izdali vize.

Svetovni program za prehrano (WFP), ki je danes nadaljeval z dostavljanjem pomoči v državo, bo v Mjanmar poslal nove tri letalske pošiljke zalog pomoči za Yangon, ki naj bi tja prispele danes ali v nedeljo. Prvo letalo s 35 tonami pomoči pa je v Mjanmar že poslal tudi Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC), ki želi tako s čisto pitno vodo in zdravstveno pomočjo pomagati tisočim zapornikom, ki jih je prizadel uničujoči ciklon. ICRC je za pomoč zaprosil Mjanmar sam.

Humanitarna pomoč dosegla okoli 220.000 ljudi

ICRC je sporočil tudi, da je humanitarna pomoč kljub logističnim težavam dosegla okoli 220.000 ljudi, njihovo letalo pa naj bi že pristalo v Mjanmaru. Nadaljnjih sedem letal z zalogami pomoči naj bi v prizadeto državo prihajalo med današnjim dnem in ponedeljkom.

V Mjanmar pa je po poročanju medijev danes prispela tudi prva dobrodelna pomoč iz Rusije. V mestu Yangon naj bi davi pristalo transportno letalo tipa Iljušin II-76 s približno 30 tonami šotorov in odej, je poročanje ruske tiskovne agencije Itar-Tass povzela dpa. Pomoč naj bi predali mjanmarskim oblastem, ki bo razdeljevanje prevzela sama.

Rusija namerava Mjanmaru najprej nameniti najmanj 60 ton pomoči, med katerimi naj bi bila živila, zdravila in dizelski generatorji.