"Za razlikovanje moraš biti kar poznavalec in zbiratelj. Se pa tega ne da ločiti, saj tisto, kar se najbolj sveti, privablja ljudi, brez dobrega obiska pa take razstave ne bi bilo. Gre pa zagotovo za vrhunec našega delovanja vsako leto," je pojasnil Davo Preisinger, predsednik 230-članskega društva prijateljev mineralov in fosilov.

Predsednica Turističnega društva Tržič in direktorica razstave Marjana Zupan je bila z obiskom zadovoljna: "Naš namen je bil v Tržič privabiti družine iz vse Slovenije, kar nam je z delavnicami in vodenimi izleti tudi uspelo."

Da je Minfos edina taka razstava, ki v Sloveniji kaj pomeni, je potrdil tudi predsednik Raziskovalnega geološkega društva Damjan Zupančič: "Gre za povezanost z naravo, za opazovanje preteklosti, ujete v kamnu, in to je tisto, kar nas pritegne. Raziskovanju namenimo ogromno časa, kamninam pa vrednosti pač ne moreš določiti. Cene, po katerih prodajamo svoje najdbe, so tako ali tako simbolične," je poudaril Zupančič.

Med najbolj zvestimi ljubitelji okamnin je Jože Batič iz Šempasa, po njem se celo imenuje eden od njegovih petih novoodkritih trilobitov: "V okamninah vidim lepoto in ko jo začnem odkrivati, sem najbolj zadovoljen. Lepota narave je last vseh nas, delo, ki ga vložimo v pripravo okamnine, pa je naše," je poudaril Jože Batič in ob tem opozoril na pomanjkljivo zakonodajo, ki slabo ureja to področje. "Vse, kar vidite tu na razstavi, je v bistvu nabrano in prodajano na črno. Prizadevati si moramo, da se zbirke legalizirajo, saj sicer iz Slovenije celo izginjajo, kar je velika škoda. Če grem jaz nabirat okamnine na gradbišče avtoceste, s tem delam prekršek, saj bi jih kot zaščitene moral pustiti pri miru, da jih uniči bager, ki tam dela cesto," je na nedorečeno zakonodajo opozoril Jože Batič.