Finski izdelovalec oklepnikov Patria si še vedno prizadeva izvedeti, v katere dokumente o nakupu oklepnikov 8x8 je v parlamentu vpogledal sodni izvedenec dr. Ivan Prebil, ki je sicer tudi član upravnega odbora Patrii konkurenčnega podjetja Viator $amp; Vektor. Ker po mnenju Patrie obstaja možnost, da je bila s Prebilovim angažiranjem pri parlamentarni preiskovalni komisiji ogrožena njihova intelektualna lastnina, bodo, če bo potrebno, uporabili vsa pravna sredstva.

Patrio v Sloveniji zastopa Andrey Mladenov, ki pa je hkrati mož finske veleposlanice v Sloveniji Birgitte Stenius - Mladenov. Mož veleposlanice ima po dunajski konvenciji o diplomatskih odnosih tudi nekatere pravice diplomatskega osebja. A hkrati dunajska konvencija prepoveduje pridobitno dejavnost diplomatskega osebja. Mladenov je povedal, da se je poslovno aktiviral aprila 2007, o tem so bile slovenskemu ministrstvu predane ustrezne note.

Patrii je najprej delal usluge

Vendar smo novinarji Mladenova kot sodelavca Patrie spoznali že v letu 2006. Včeraj nam je pojasnil, da je takrat Patrii delal zgolj "usluge, za katere nisem bil plačan". Ko se je zaposlil, pa je pridobil potrebna dovoljenja. Na naša vprašanja nam je finska ambasada odgovorila, da spodbujajo družinske partnerje diplomatskega osebja k iskanju zaposlitve med trajanjem mandata v državi gostiteljici. To želijo zaradi enakopravnosti spolov ter družinskih in profesionalnih razlogov. Mladenov je danes direktor podjetja Kolesnik (kmalu se bo preimenovalo v Patria Slovenija), ki je v 90-odstotni lasti finske Patrie in 10-odstotni lasti Rotisa, slovenskega podjetja, s katerim je obrambno ministrstvo podpisalo pogodbo o dobavi patrij. Kot je razvidno iz registra, je Patria v Kolesnik vstopila julija 2006.

Na vprašanja o Mladenovem so nam na slovenskem zunanjem ministrstvu povedali, da veljajo glede zaposlovanja družinskih članov diplomatov v različnih državah različni sistemi. V Sloveniji mora v primeru zaposlitve družinskega člana diplomata iz države EU država pošiljateljica poslati noto, na osnovi katere ta oseba ne uživa imunitet, povezanih z zaposlitvijo, in mora spoštovati davčne in socialne obveznosti, ki obstajajo v Sloveniji. Za družinske člane diplomatov iz držav nečlanic EU pa Slovenija še vedno zahteva sklenitev dvostranskih sporazumov.

MZZ je maja 2007, ko je prejelo noto finskega veleposlaništva, v kateri se je država pošiljateljica pisno odpovedala imunitetam in privilegijem, vezanim na zaposlitev Andreya Mladenova, odgovorilo, da njegovi zaposlitvi ne nasprotuje. Sicer pa je po podatkih MZZ poleg Mladenova v Sloveniji zaposlen še partner nizozemskega diplomata, ne poznajo pa primera, ko naj bi bil v državi gostiteljici zaposlen kdo od partnerjev slovenskih veleposlanikov.

Bi torej lahko ocenili, da je delo Andreya Mladenova, ki ga opravlja v Sloveniji, za soproga veleposlanice vendarle sporno? Dolgoletni veleposlanik in predsednik Slovenskega društva za mednarodne odnose Jožef Kunič formalnopravno za delo Mladenova ne vidi ovir, je pa po njegovem prepričanju nenavadno, da soprog veleposlanice dela v poslih, ki so občutljivi, in da toži oziroma obtožuje organe naše države. Osnovna naloga veleposlanika oziroma veleposlanice je namreč vzpostavljanje dobrih odnosov med državama, obtoževanje institucij države gostiteljice pa k vzpostavljanju takšnih odnosov vsekakor ne sodi.

Bolje preklic soglasja Mladenovu kot persona non grata

Tudi po mnenju profesorja na FDV Milana Brgleza je stvar zelo občutljiva. Tudi zato, ker je Mladenov za Patrio v Sloveniji delal, še preden je dobil soglasje. Po Brglezovem mnenju je sicer v praksi mogoč manjši odmik od določil dunajske konvencije, saj gre življenje naprej, a to ne pomeni, da soprog veleposlanice pri nas sklepa posle z državo. Sploh pa ni sprejemljivo, da toži oziroma grozi s tožbo proti državi. Minimalni protiukrep, ki bi ga po Brglezovem mnenju nekdo s konsistentno politiko v takem primeru uvedel, bi bil, da bi Slovenija umaknila strinjanje z delom Mladenova. Kot drugo možnost pa vidi opozorilo finskemu veleposlaništvu, da takšno ravnanje ni sprejemljivo. "To je vsekakor bolj preprosto, kot da se nekoga razglasi za persono non grato," dodaja Brglez. A - kot so nam povedali na MZZ - bi lahko ministrstvo soglasje za delo partnerja diplomata preklicalo v primeru, da bi obstajal konkreten razlog, na katerega bi bilo ministrstvo opozorjeno, na primer kršitev delovne zakonodaje.