Do včeraj so elektronsko izpolnili nekaj več kot 50.000 zahtevkov za kmetijske subvencije za leto 2008, na agenciji pa jih do 15. maja pričakujejo še okoli 12.000. Kmetijski minister Iztok Jarc je na včerajšnji novinarski konferenci agencije tudi napovedal, da bodo večini kmetov do konca junija, torej v zakonskem roku, izplačali vse subvencije za leto 2007, kar v denarju pomeni več kot 220 milijonov evrov.

Agencija je po besedah generalnega direktorja Benedikta Jeranka za območja s težjimi razmerami za kmetovanje, za drobnico in za neposredna izplačila za lani kmetom že izdala 99,9 odstotka vseh odločb o izplačilu denarja, za desetinko odstotka neizdanih odločb pa so si kmetje v veliki meri krivi tudi sami. Nekaterim namreč niso mogli nakazati denarja zato, ker niso sporočili pravilne številke bančnega računa, za okoli 600 kmetij pa so dobili odločbe zavrnjene, ker je naslovnik umrl. "Težko razumem, da nekdo, ki je upravičen do denarja, ne sporoči svojega bančnega računa," se čudi Jeranko, ki ga je vlada pred kratkim za pet let imenovala za generalnega direktorja agencije po tistem, ko je bil od lanskega novembra (po odstavitvi Franca Kebeta) vršilec dolžnosti direktorja.

Minister Jarc ocenjuje, da je Jeranko primeren človek za to odgovorno funkcijo, agencija pa je poleg njega dobila še izdatno kadrovsko okrepitev. Vlada ji je namreč namenila dodatnih 36 rednih zaposlitev, pred kratkim pa je agencija hkrati razpisala kar 47 delovni mest. "Zaradi stresov, ki so jih v zadnjem obdobju doživljali zaposleni na agenciji, je fluktuacija kadrov, sploh na izpostavljenih mestih, velika," pojasnjuje Iztok Jarc in za poletje napoveduje oblikovanje posebne skupine ljudi, ki naj bi preučila, kako izboljšati delovanje agencije. Toda to je bila že naloga ministrovega posebnega svetovalca za agencijo dr. Aleša Krisperja, ki je v sedmih mesecih lani za dva projekta, povezana s to institucijo, prejel okoli 20.000 evrov honorarja.