Bajuk je na novinarski konferenci poudaril, da pri reševanju vprašanja meje s Hrvaško v NSi zahtevajo doslednost spoštovanja temeljne ustavne listine in načela, da se pri razmejitvi upošteva stanje, kot je bilo ob osamosvojitvi Slovenije. "Če sporazum s Hrvaško ne bo dosežen in če ne bo prišlo do spoštovanja načel, ki so bila zapisana v ustavno listino obeh držav, Slovenija ne bo izhajala iz stanja ob osamosvojitvi obeh držav, temveč iz stanja ob odpravi Svobodnega tržaškega ozemlja in določitvi meje med nekdanjo Jugoslavijo in Italijo," je povedal predsednik NSi.

Po Bajukovih besedah si NSi prizadeva, da bo politika do Hrvaške mirna in uravnotežena, za kar pričakujejo tudi ustrezna povratna dejanja. "Zahtevam, da vsi pogovori med Hrvaško in Slovenijo potekajo na enakopravni ravni ob upoštevanju dejstva, da je Slovenija že prehodila pot do enakopravnega članstva v EU, Hrvaško pa to še čaka," je dejal.

Po njegovem je treba pri stikih s Hrvaško poudariti, da se morajo vsa odprta vprašanja reševati v duhu evropskega sodelovanja. Le tako se bo po njegovem mnenju krepilo sodelovanje med državama in v korist obeh narodov.

Predsednik NSi je poudaril, da NSi v zadnje dogodke na meji s Hrvaško ni vpletena. "Ti dogodki niso pravi pristop k reševanju problemov, temveč so zapletanje razmer," je prepričan Bajuk. Poudaril je še, da se NSi strinja s potezami vlade oziroma zunanjega ministrstva pri tej problematiki.

Bajuk o pismu Marka Štrovsa

Bajuk je danes poudaril tudi, da nedavno poslano pismo Marka Štrovsa, v katerem poziva k izrednem kongresu stranke, na ponedeljkovi seji sveta stranke ni bilo deležno podpore. Po njegovih besedah pisma ne podpira niti izvršilni odbor stranke. "To pismo je podprla majhna skupina članstva, ki ne presega 20 ljudi," je zatrdil.

Prav tako je zanikal nekatera ugibanja, da naj bi NSi na parlamentarnih volitvah nastopila skupaj s SDS. "NSi je neodvisna stranka in bo na volitvah nastopila sama. To, kar se je govorilo, so ugibanja tistih, ki stranki in koaliciji ne želijo dobro. Vsa ta ugibanja so race," ocenjuje Bajuk.

Jožef Horvat: Nove desnosredinske vlade brez NSi ne bo

Predsednik sveta NSi Jožef Horvat je povedal, da so svetniki in svetnice na ponedeljkovi redni seji sveta obravnavali izhodišča stranke za volilno kampanjo in sprejeli pravilnik o določanju kandidatk in kandidatov stranke na parlamentarnih volitvah. Pri tem je izpostavil, da kandidatke in kandidate lahko predlagajo vsi organi NSi ter tudi organizacijske oblike NSi, kot sta podmladek stranke in ženska zveza. "Kandidati in kandidatke so praviloma člani NSi, vendar to ni pogoj za kandidaturo," je poudaril.

Horvat je pojasnil, da je svet stranke na programski konferenci konec marca pozdravil sprejeti volilni program, ki je tudi program NSi za obdobje 2008 do 2012. "Program bo dobra osnova za novo koalicijsko pogodbo," ocenjuje. Prav tako je zatrdil, da nove desnosredinske vlade brez NSi ne bo.