Kresovanje na Gorenjskem

Na Gorenjskem bo najbolj znano kresovanje in praznovanje 1. maja tudi letos potekalo na Svetem Joštu nad Kranjem, kjer se na predvečer praznika dela in na sam praznik vedno zbere več tisoč ljudi s cele Gorenjske. Prireditev na hribu, ki se dviga nad 800 metrov nadmorske višin, ima že 34-letno tradicijo.

Svet gorenjskih sindikatov prireditev vzdržuje kljub vsem logističnim težavam in problemom z dovoljenji, je pojasnil njegov sekretar Adolf Sitar. Letos se bo kresovanje, katerega vrhunec bo ognjemet, začelo danes ob 19. uri. Proslava v četrtek, na kateri bo kot osrednji govorec nastopil novi predsednik Sveta gorenjskih sindikatov Rajko Bakovnik, pa se bo pričela ob 10. uri.

Kresovanje in tradicionalno prvomajsko srečanje bo na Gorenjskem potekalo tudi na Šobcu v radovljiški občini, kjer bo v četrtek ob 14. uri vse zbrane nagovoril generalni direktor direktorata za invalide na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Cveto Uršič. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije pa proslavo že tradicionalno organizira na Križni Gori nad Škofjo Loko. Na prireditvi, ki se bo pričela ob 11. uri, bo osrednji govorec generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko predelovalne industrije Slovenije (STUPIS) Anton Rozman.

V Opatjem selu na Krasu tudi Pahor

Tradicionalno prvomajsko praznovanje pripravlja tudi območna organizacija Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Posočje. Tako kot v preteklih letih se bo srečanje v Opatjem selu na Krasu začelo 1. maja ob 15. uri, ko bo zbrane nagovoril izvršni sekretar za področje soupravljanja in izobraževanja ZSSS Marjan Urbanč ter predsednik SD Borut Pahor. Na nekdanjem mejnem prehodu Učja pa se bodo isti dan ob 10. uri srečali italijanski in slovenski sindikalisti.

Kresovanje v Novi Gorici

Na predvečer delavskega praznika bo v okviru festivala Mesto mladih na travniku pred novogoriško občinsko stavbo zagorel kres, ki ga bodo v bližnjem borovem gozdičku spremljali koncerti. Sicer bo travnik krasil tudi 30-metrski mlaj, ki ga že tradicionalno pripeljejo s konjsko vprego iz Trnovskega gozda in postavijo v središču mesta vrtnic.

Pomursko kresovanje v Murski Soboti, Gornji Radgoni, Lendavi ter na ljutomerskem območju

Na predvečer praznika dela bo v Murski Soboti Zveza svobodnih sindikatov pripravila tradicionalno prireditev s postavitvijo mlaja na Trgu zmage. V Gornji Radgoni bodo pripravili tradicionalno kresovanje, ki bo tokrat prvič na štadionu. V Lendavi pa bodo drevi organizirali tradicionalni prvomajski pohod, začel se bo ob 16. uri, po njem pa bo kresovanje pri hotelu Lipa.

Na ljutomerskem območju bodo tradicionalno postavljali mlaj in pripravili kresovanja na Cvenu in v Mali Nedelji, na Stari Cesti pa bodo na praznik dela organizirali pohod na Jeruzalem. Kresovanja in priložnostne slovesnosti bodo pripravili tudi po drugih krajih.

Praznovanja v Posavju se bo udeležil tudi predsednik države Danilo Türk

Obeleževanja praznika dela bodo v Posavju pričeli drevi ob 20. uri s kresovanjem na Smuku nad Semičem, 1. maja ob 11. uri pa se bosta pričeli srečanji s proslavama na Debencu pri Mirnu, kjer bo spregovoril predsednik države Danilo Türk, in na Javorovici pri Šentjerneju, kjer bo slavnostni govornik predsednik Državnega sveta Blaž Kavčič.

Na prireditvi v Celju slavnostni govornik Bojan Šrot

Celjska območna organizacija ZSSS pa ob 1. maju pripravlja na Celjski koči tradicionalno prireditev, na kateri bo slavnostni govornik celjski župan Bojan Šrot. Na Resevni nad Šentjurjem bo zbrane nagovoril Franci Klepej iz celjske območne organizacije sindikatov, na Šmiglovi zidanici pri Žalcu bo govornik predsednik celjske območne organizacije Skei Mirko Hirci.

Sekretar celjske območne organizacije sindikata Anton Motoh bo pozdravil udeležence prvomajske prireditve na Šmohorju nad Laškim, njegov kolega Forto Turk pa zbrane na Koči pri štepihu pod Stolpnikom na območju Slovenskih Konjic. Vse omenjene prireditve bodo popestrile krajevne godbe na pihala. Velenjska območna organizacija ZSSS tradicionalno prvomajsko srečanje pripravlja na Graški Gori.

Obeleževanje praznika dela v Podravju

Praznik dela bodo v Podravju obeležili na treh osrednjih in tradicionalnih slovesnostih, ki jih pripravljajo tamkajšnje območne sindikalne organizacije. Na snežnem stadionu pod Pohorjem bosta osrednja govornika sekretar območne organizacije Skei za Podravje Branko Medik, in mariborski župan Franc Kangler. Letos bodo organizatorji med drugim udeležencem ponudili "sindikalni golaž" po simbolični ceni en evro.

Na Treh kraljih na Pohorju bo na četrtkovi slovesnosti, ki jo pripravljajo sindikati iz Slovenske Bistrice, med drugim spregovoril minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar, v Ormožu pa bo že v sredo slovesnost potekala na parkirišču pred gradom. Zbranim bosta spregovorili sekretarka območne organizacije ZSSS Podravja Breda Črnčec in ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman. Prav tako bodo na praznik dela godbe na pihala igrale budnice v Mariboru, Lenartu, Slovenski Bistrici in Ormožu.

Na Ptuju bo osrednja proslava ob 1. maju s tradicionalnim kresovanjem potekala danes na prireditveni ploščadi pri ribiškem domu, kjer bo osrednja govornica Dragica Andlovič, predsednica Sindikata komunale, varnosti in nepremičnin Slovenije.

Na Koroškem vrsta tradicionalnih kresov

Tudi na Koroškem pripravljajo vrsto že tradicionalnih kresov in sindikalnih prireditev, osrednja pa bo v četrtek dopoldne potekala na Kremžarjevem vrhu na Pohorju nad Slovenj Gradcem, kjer bo prav tako spregovorila Dragica Andlovič. Sindikat Skei prvomajsko srečanje tudi letos pripravlja na Ivarčkem jezeru.

Na Primorskem tradicionalne prvomajske igre ter prvomajski ples

Na Obali bodo na 1. maj potekale tradicionalne prvomajske igre v Kortah, imenovane La corsa dei muši 2008 oz. Dirka z osli. Na igrah se bodo obiskovalci lahko pomerili v športnem turnirju v balinanju in malem nogometu, teku v vrečah, vlečenju vrvi, tekmovanju s "karolami" in omenjeni dirki z osli.

Že danes bodo na piranski punti pripravili prvomajski kres, v sklopu katerega bo potekal košarkarski turnir, ob 20. uri pa bo zagorel kres. Prvomajski ples na punti bo v znamenju športa in glasbe potekal še 1. in 2. maja. Na Tartinijevem trgu v Piranu bo 1. maja ob 11. uri tudi prvomajski promenadni koncert, kresovanje pa bo potekalo tudi v Sečovljah.