"Nesprejemljivo je tudi, da ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič o tem molči, čeprav se je rok za sprejem odločitve, ki si ga je sama zastavila ob našem zadnjem srečanju jeseni, iztekel prav pred dnevi," je v sporočilu za javnost zapisala poslanka Majda Širca.

"Ministrica si je ob našem obisku oktobra vzela šest mesecev časa za sprejem odločitve. Vendar je danes po šestih mesecih njen odgovor zopet enak - da čaka na mnenje stroke," navaja opozicijska poslanka.

Širca je skupaj s somišljeniki v četrtek ministrici za zdravje Mazej Kukovičevi predala 57.000 podpisov podpore uvedbi brezplačnega cepljenja proti virusu HPV, ki povzroča raka materničnega vratu. Z ministrstva pa so sporočili, da je treba za strokovno odločanje, ki je predpogoj za varno uvedbo rutinskega cepljenja proti HPV v Sloveniji, najprej zbrati ključne informacije. Pojasnili so, da je bila v ta namen na Inštitutu za varovanje zdravja ustanovljena interdisciplinarna strokovna skupina za razširitev programa cepljenja proti HPV.