V pozivu pišejo, da se strinjajo z izjavo glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja, da predlagani plačni razredi za nekatere habilitirane visokošolske učitelje "še vedno pomenijo razvrednotenje pomena visokošolskega izobraževanja v naši družbi", je sporočila prvopodpisana pod poziv Mojca Juriševič s Pedagoške fakultete ljubljanske univerze.

Ob tem izpostavljajo primerjavo med docentom z doktoratom znanosti in podsekretarjem v javni upravi. "Oseba, ki želi doseči uradniški naziv podsekretarja, mora izpolnjevati dva pogoja: imeti mora univerzitetno izobrazbo in šest let delovne dobe." Edini pogoj za napredovanje je strokovni izpit in pozitivne ocene predstojnikov, še pojasnjujejo v pozivu.

Zaradi tega ocenjujejo, da vlada izrazito podcenjujoče vrednoti najzahtevnejša delovna mesta na univerzah. Na to docenti, zaposleni na ljubljanski univerzi, ki so v teh pogajanjih najbolj prizadeti, ne morejo pristati, še dodajajo v pozivu.

Poziv, ki so ga poslali v petek, je več kot 60 podpisov, med katerimi pa niso le docenti, temveč tudi nekateri z drugimi akademskimi nazivi, npr. asistenti, izredni in redni profesorji. Podpisniki so večinoma s Pedagoške in Filozofske fakultete ljubljanske univerze.