Simon Umek, svetovalec na ministrstvu za pravosodje, pojasnjuje, da ima naša država z Bosno in Hercegovino sicer sklenjen dvostranski sporazum o izročitvi, vendar pa tako ustava kot notranja zakonodaja obeh držav prepovedujeta medsebojno izročitev lastnih državljanov. "Gre za ustaljeno prakso med pogodbenicami evropske konvencije o izročitvi in izraža spoštovanje načela suverenosti držav," pravi Umek. Po njegovih besedah ministrstvo za pravosodje tudi ni pristojno za odločanje, ali bo osumljencu v primeru, ko za slovenske organe pregona ni dosegljiv, sodilo sodišče v Sloveniji ali sodišče v tuji državi. Ta postopek je namreč v rokah pristojnega sodišča. "Skladno s slovenskim pravnim redom pristojno sodišče odloči o tem, ali bo posameznim obdolžencem sodilo sodišče v Sloveniji ali sodišče v tuji državi, če obdolženec ni dosegljiv slovenskemu sodišču," poudarja Umek in dodaja, da morajo biti za primer odstopa kazenskega pregona izpolnjeni vsi zakonski pogoji. Poleg tega pa se mora tuja država, v kateri ima obdolženec stalno prebivališče, z odstopom pregona strinjati oziroma mu ne sme nasprotovati. "Če so izpolnjeni vsi ti pogoji, pravosodno ministrstvo posreduje med slovenskim sodiščem in pristojnim organom tuje države, ki odloča o prevzemu kazenskega pregona," še sporočajo z ministrstva za pravosodje.

Kako bo ravnalo ljubljansko okrožno sodišče v Suljanovićevem primeru, je za zdaj nemogoče napovedati. Romana Ciko Hočevar iz službe za odnose z javnostjo omenjenega sodišča namreč pravi, da je zadeva zoper Seada Suljanoviča v fazi preiskave in zato ni odprta za javnost. "Zaradi interesa preiskave lahko povemo le to, da bo okrožno sodišče v Ljubljani ravnalo v skladu z določili zakona o kazenskem postopku," je sporočila Romana Ciko Hočevar.Suljanović bo tako do nadaljnjega užival prostost v svoji rodni državi, iz katere pa ne sme potovati v katero od držav, ki imajo s Slovenijo sklenjen sporazum o izročitvi. V tem primeru bi namreč najverjetneje zapečatil svojo usodo in končal za rešetkami v Sloveniji.

Podobno se je pred dobrima dvema letoma zgodilo nekdanjemu predsedniku uprave Steklarne Rogaška Bojanu Bevcu. Spomnimo, da so slovenskega državljana Bevca z mednarodno tiralico iskali hrvaški varnostni organi, Interpol pa ga je izsledil v Avstriji in kasneje izročil Hrvatom. Bevc je tam v priporu dočakal izrek sodbe in še vedno sedi za zapahi.