Na zborovanju naj bi predstavili potek nedavnega nerazumnega uničevanje kulturne stavbarske dediščine v spomeniško zaščitenem območju Motnika. Prvi, Matijčev kozolec ob vstopu v mesto iz kamniške smeri (na desni strani) je predstavljal zaščiteno veduto trga Motnik, drugi, Jernejkov kozolec, pa del Motniške turistične poti in uporaben gospodarski objekt ekološke kmetije Pri Jernejk.

"Oba je porušil prišlek, ki se je priselil pred dvema desetletjema," je povedala Andreja Hribovšek in dodala, da če še nekako poskuša razumeti, da je porušil svoj kozolec, ne more razumeti, da se je potem spravil še nad njihovega prek potočka. Matijčev kozolec naj bi bil namreč od nekdaj njihov. Zato sta ga s soprogom poskušala, pripoveduje, fizično zaščititi pred nasilnim rušiteljem, a se nanju ni oziral, še več, nanju so leteli tudi manjši delci porušenega kozolca. "Seveda smo vse prijavili, obstaja tako kazenska prijava kot kup pisnih in ustnih pozivov inšpektorjem," pojasnjuje Alenka Hribovšek in dodaja, da se počuti ogroženo, da ne more razumeti, da si lahko kdorkoli privošči takšno dejanje.

Družina Grad, ki naj bi nasilno porušila kozolca, pojasnjuje, da so nesporni lastniki obeh in da sta oba kozolca stala na njihovem zemljišču. Obe zemljišči so odkupili, čeprav zdaj, pojasnjuje odvetnik Anton Rus, sosedje drugega zahtevajo ponovno ureditev meje in se bo postopek rešil na sodišču. Gradova še dodaja, da nobeden izmed kozolcev ni bil zaščiten in so ju porušili zaradi dotrajanosti. Predsednik sveta KS Motnik Marjan Semprimožnik pojasnjuje, da bodo na zboru predstavili strokovno mnenje o neljubih dogodkih in v imenu KS in TD podali nekakšno protestno izjavo. Dodaja, da se v zasebno lastnino sicer ne smejo mešati, da pa bi radi preprečili, da bi se ob počasnih inšpekcijskih službah še kadarkoli zgodilo, da bi mimo soglasij pristojnih služb porušil še kakšen zaščiten objekt ali kozolec v njihovem kraju.