Ljudje so zaradi majhnih lepotnih operacij ali odzivov na bolj tvegane postopke, kot je liposukcija, tudi umirali. Toda število lepotnih popravkov kljub temu »leti v nebo«.
Lani so Američani po podatkih Ameriške zveze za lepotno in plastično kirurgijo za skoraj 11,7 milijona lepotnih postopkov porabili več kot 13 milijard dolarjev. Ženske in moški obiskujejo ordinacije lepotnih kirurgov, da bi se znebili grdih potez ter popravili tisto, s čimer niso zadovoljni. K temu jih ženejo težave s samozavestjo, želja, da bi se vključili v družbo, ki veliko da na videz, ter možnosti za napredovanje v službi ter romantične zveze.


Želja za olepšavo telesa sega več tisoč let v zgodovino – od preoblikovanja glave in podaljšanja vratu do poslikave telesa in tetoviranja – lepotni popravki so bili del sleherne kulture. Naznanjali so posameznikovo mesto v družbi, poseben trenutek ali le zadnjo modo. Vprašanje je, če lepotni popravki v današnji družbi, ki naj bi ljudem prinesli boljše službe ali boljše partnerje, delujejo. Toda v današnjem času, ko smo osredotočeni na zunanji videz, so znanstveniki ugotovili, da lepota res velja. Kupci kupijo več od privlačnih prodajalcev, raziskave pa so pokazale tudi to, da vitki ljudje lažje dobijo službo ali napredovanje.


Od leta 1997 se je v ZDA število kirurških in nekirurških lepotnih posegov povečalo za 450 odstotkov. Ženske se odločajo predvsem za povečanje dojk, liposukcijo in zmanjšanje trebuha, moški pa za liposukcijo ter operacijo vek in nosu. Med nekirurškimi posegi je na prvem mestu vbrizgavanje botoksa z okoli tremi milijoni posegov. V zadnjem času se lepote željni Američani vse pogosteje odločajo za želodčni obvod, ki je bil prej namenjen le izjemno pretežkim ljudem, zdaj pa postaja najnovejši dietni trend. Še en priljubljen, a tvegan postopek je tako imenovani lepotni popravek Jimmy Choo – po znanem izdelovalcu čevljev. Ženske se odločijo za operacijo nožnih prstov, da lahko stlačijo stopala v ozke čevlje z visokimi petami.


Raziskave so pokazale, da se ljudje po lepotnih izboljšavah počutijo bolje, toda operacije jim lahko pomagajo le v omejenem obsegu. Veliko jih ima nerealna pričakovanja o tem, kako bodo popravki spremenili njihovo življenje. Mediji, ki nas bombardirajo s podobami, kakšni naj bi bili videti, nam vsiljujejo popačene ideale, kot je na primer postava punčke barbike ali 60-letna ženska, ki je videti kot 35-letnica. Zvezdniki, ki imajo za sabo celo vojsko izvedencev za ličenje in stilistov, njihove fotografije pa digitalno popravljajo, so napačen zgled ljudem, ki imajo pretiran občutek za svoj videz in trpijo za telesno dismorfno motnjo. Najekstremnejši primer slednje predstavlja pevec Michael Jackson.