Kljub temu pa podgan v prestolnici še ni toliko, da bi obstajali razlogi za preplah. Bojazni, da bi preplavile mesto, za zdaj ni, so dejali v Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana.

Ker se podgane spomladi najbolj razmnožujejo, so v Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana (ZZVL) že začeli izvajati deratizacijo. Ponudnikov, ki izvajajo deratizacijo v Ljubljani (licenco za izvajanje dejavnosti podeljujeta ministrstvo za zdravje in Veterinarski urad Republike Slovenije), je več kot pred leti, zato je pregled nad tem, ali število podgan v prestolnici narašča, vedno slabši. V ZZVL so povedali, da je po njihovih ocenah podgan manj kot pred leti. A to lahko sklepajo le na podlagi deratizacij, ki jih opravljajo v sodelovanju z nekaterimi upravniki stavb in s podjetjem Vodovod - Kanalizacija. Deratizacijo opravljajo dvakrat na leto, spomladi in jeseni, po potrebi tudi večkrat. Število podgan v kanalskem omrežju pa sicer redno zmanjšujejo.

Po nekaterih ocenah naj bi bili v prestolnici skoraj dve podgani na prebivalca. Takšne so tudi okvirne ocene podjetja Vodovod - Kanalizacija (VO-KA). Največ podgan je v okolici šol, vrtcev, restavracij in strnjenih naseljih, torej tam, kjer je tudi največ hrane. "Povezanost med hrano in številom podgan je zelo velika," je povedal Štefan Pintarič, profesor na Veterinarski fakulteti. Dejal je, da je težko govoriti o številu podgan in o tem, ali jih je več kot pred leti, je pa gotovo več dejavnikov, ki vplivajo na to, da se hitreje množijo.

"Za zmanjšanje števila podgan bi lahko veliko naredili ljudje, če bi redno odvažali smeti, zapirali kontejnerje in nehali zlivati odpadke v odtoke," je razložil Pintarič. Pomembno je tudi redno čiščenje kanalizacije. Za slednje je, so povedali v VO-KA, dobro poskrbljeno. V ceveh, ki jih čistijo, pa najdejo vse živo. Zadnje čase se kanalizacija maši predvsem zaradi vlažilnih robčkov in raznih olj, ki jih ljudje spuščajo v odtoke. Tudi v Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana so dejali, da podgane bodo, dokler bodo naša kosila končevala v straniščnih školjkah. Po izkušnjah delavcev v VO-KA podgane niso napadalne, saj se z njimi pri čiščenju pogosto srečajo in je še nikoli niso odnesli z ugrizom.

Podgane sicer prenašajo več kot šestdeset vrst različnih bolezni. Med drugim so vir okužb z virusom hemoraške mrzlice, s katerim se človek okuži prek izločkov okuženih glodalcev. Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja se je letos povečalo število obolelih za to boleznijo, na območju ljubljanske zdravstvene regije je bilo do aprila pet primerov bolezni. Povečano število primerov hemoraške mrzlice je tudi posledica blage zime, ki je poskrbela za povečanje populacije glodalcev.