Zupančič je doktor pravnih znanosti, že deset let sodnik, zadnja leta pa je tudi predsednik tretjega senata Evropskega sodišča za človekove pravice.

Za sodnika tudi Boštjan Penko

Za sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice so se potegovali trije slovenski kandidati - Zupančič, Milena Šmit in Boštjan Penko. V drugem delu letnega zasedanja PS SE, ki ta teden poteka v Strasbourgu, je največ glasov izmed trojice slovenskih kandidatov, in sicer 94, dobil Zupančič.

Premalo kandidatov

Ministrstvo za pravosodje je lani večkrat objavilo razpis za tri mesta kandidatov za sodnika na sodišču v Strasbourgu, uspešen pa je bil šele deveti razpis, ki je bil objavljen 14. septembra lani. Prvi razpis je ministrstvo za pravosodje objavilo 19. januarja lani, potem pa se je ponavljal, saj se ni prijavilo zadostno število kandidatov, med katerimi bi bila vsaj ena ženska.

Do izvolitve novega sodnika je na sodišču v Strasbourgu ostal sodnik Zupančič, čigar šestletni mandat se je sicer končal 1. novembra. Na podlagi 7. točke 23. člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin namreč sodnik svojo funkcijo opravlja do zamenjave.