"Pričakujemo, da se bo Stranka demokratske akcije (SDA) držala dogovora in se ne bo sklicevala na zaščito vitalnega nacionalnega interesa," je po pogovoru diplomatov EU s predsednikom vlade Republike srbske Miloradom Dodikom izjavila veleposlanica Slovenije kot trenutno predsedujoče EU v BiH Nataša Vodušek.

Kot je ob tem opozorila Voduškova, "načrt B", po katerem bi lahko BiH stabilizacijsko-pridružitveni sporazum z EU podpisala tudi v primeru, da zgornji dom parlamenta BiH v sredo ne potrdi zakonov o reformi policije, ne obstaja.

Spodnji dom parlamenta BiH je v noči s četrtka na petek sprejel dolgo pričakovano reformo policije in tako naredil ključni korak v približevanju EU, saj je sprejem reforme pogoj za podpis stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma. Reformo mora sedaj - predvidoma v sredo - potrditi še dom narodov.

Dom narodov sestavlja po pet predstavnikov vseh treh konstitutivnih narodov v BiH. SDA pripadajo tri od petih mest v okviru bošnjaškega dela in ima tako teoretično možnost, da s sklicevanjem na ključne nacionalne interese blokira sprejetje predlaganih zakonov ter odločanje o tem prenese na ustavno sodišče BiH, pojasnjuje Hina.

SDA sicer zaenkrat zatrjuje, da se ne bo poslužila tega mehanizma, vendar pa bo znova nasprotovala zakonoma, ki sta po njenem mnenju le kozmetična popravka razdeljenih policijskih struktur BiH. Tako Dodik kot tudi stranki HDZ BiH in HDZ 1990 predlagana zakona podpirajo.