O nakupu lahkih oklepnikov 8x8 predsednik meni, da je pri tem prišlo "do mnogih pretiravanj". Po njegovem je prav, da obstaja zavzetost državnega zbora, da se o tem vprašanju razpravlja, vendar je "celotna javna razprava okoli tega vprašanja zelo pregreta". Glede na to se, kot je dejal, zavzema, da bi bila razprava o nakupu "čimbolj tehnična in skoncentrirana".

Kar se tiče nakupov vojaške opreme je sicer po predsednikovih besedah treba ravnati po predpisih, ki jih imamo. "Domnevam, da se je pri nakupu oklepnikov tako ravnalo. Nimam nobenih osnov, da bi sklepal, da so bili predpisi kršeni. O tem se navsezadnje vodi razprava v parlamentu," je dejal.

Pri pregledu ocene pripravljenosti SV je sicer Türk pozornost usmeril štirim skupinam vprašanj. Prva skupina je povezana s t.i. človeškim faktorjem. Tu imamo po njegovih besedah "opravka s položajem, ko določen del pripadnikov vojske odhaja, nov pa prihaja. To je naraven proces, vendar pa to, da je odhodov več kot je želeno, zahteva dodatne napore," je dejal. Dodal je, da so se zato z Erjavcem in Gutmanom pogovarjali predvsem o dejavnostih, ki bi zaustavile ta proces.

Türk za psihološko svetovanje vojakom na operacijah

Na srečanju so spregovorili tudi o udeleževanju SV v mednarodnih operacijah. Glede teh Türk meni, ki bi morali vojakom, ki odhajajo na operacije, nuditi psihološko svetovanje.

Sicer pa Türk meni, da so napotitve slovenskih vojakov na mednarodne operacije občutljivo vprašanje, zato se zavzema, da bi pri odločanju o tem razvili mehanizem odločanja, ki bi vključeval tudi državni zbor in civilno družbo. "Menim, da je politična zahtevnost teh nalog taka, da bi bilo v prihodnje dobro razmisliti o takšnem načinu odločanja," je dejal.

Na srečanju so vsi trije spregovorili še o sodelovanju vojske s civilno družbo. Glede tega predsednik ocenjuje, da imamo profesionalno vojsko, ki dobro sodeluje z državo in civilno družbo, vendar pa je "tukaj še veliko nalog, ki nam ostajajo za prihodnje". Pri tem je posebej izpostavil domovinsko vzgojo.