"Med Slovenijo in Hrvaško je še kar nekaj nerešenih vprašanj in ta vprašanja bomo lažje reševali, če bomo med seboj dosegli večjo raven spoštovanja in kulturnosti v medsebojni komunikaciji," je dejal.

Predsednik Türk se je odzval tudi na nekaj dni stare Mesićeve trditve, da Slovenija zadržuje odpiranje dveh pogajalskih poglavij med Hrvaško in Evropsko unijo. "Mislim, da to ne drži. Slovenija ne počne nič drugega kot to, da želi, da se kriteriji, ki obstajajo v EU za članstvo v uniji, za pogajanja in za dosego članstva, spoštujejo," je dejal.

Türk se strinja s premierom Janezom Janšo, da referenduma za vstop Hrvaške v EU ni izključen, saj je to v Sloveniji ustavna pravica. "Te možnosti ni mogoče izključiti, ker je ustavno dopustna. Vprašanje je, ali je politično smotrna, ali je politično modra. O tem je seveda potrebno odločati, ko pride čas za to," je dejal Türk, ki je še potrdil informacije, da je od Mesića pred kratkim dobil vabilo na uradni obisk.

Mesić je na promociji knjige o slovensko-hrvaških odnosih v Slovenskem domu v Zagrebu v torek med drugim dejal, da so bili hrvaški varčevalci nekdanje Ljubljanske banke prevarani s poceni zvijačo - z razglasitvijo stečaja Ljubljanske banke in utemeljitvijo Nove ljubljanske banke. Dejal je tudi, da ga skrbijo uradni krogi v Ljubljani, ki so sprejeli, da je "čudak" na levem bregu Dragonje eksponent njihove politike, oziroma da jim s svojimi izpadi narekuje takšno politiko.