"Radi bi videli neke vrste spravo med kitajskimi oblastmi in Tibetanci," je poudaril Rupel. Izjava predsedstva se še usklajuje, je pojasnil, a dodal, da bo osredotočena na poziv, naj se kitajske oblasti odzovejo na zaskrbljenost Tibetancev glede človekovih pravic.

Slovensko predsedstvo je predlagalo besedilo v treh odstavkih, ki smo ga sprejeli in poziva k zadržanosti ter izpustitvi prijetih protestnikov v Tibetu, pa je bil natančnejši francoski zunanji minister Bernard Kouchner.

Večdnevni protesti budističnih menihov v tibetanski prestolnici Lhasa so se danes sprevrgli v hude nemire v središču mesta. Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua so protestniki "zažgali vrsto trgovin" v mestu, nadzor nad letališčem v Lhasi je prevzela kitajska vojska.

Protesti so se začeli v ponedeljek ob 49. obletnici neuspešne vstaje Tibetancev proti kitajski nadvladi, ko je dalajlama pobegnil iz Tibeta. Tibet je pod Kitajsko od leta 1951 in vztraja, da si ne prizadeva za samostojnost, pač pa za konec kitajske represije in vrnitev kulturne avtonomije.

Možnosti za nadaljnje ukrepe so odprte, tudi v povezavi z olimpijskimi igrami, ki bodo avgusta v Pekingu, je v Bruslju napovedal Kouchner.

O možnosti bojkota olimpijskih iger je sicer visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana danes dejal: "Kar se tiče olimpijskih iger, jaz nameravam biti tam."