"EU smo opremili za nadaljnje spopadanje z najbolj aktualnimi izzivi: zagnali smo nov moderen triletni cikel lizbonske strategije, potrdili ambiciozno časovnico podnebno-energetskega paketa ter odgovorili na izzive glede stabilnosti finančnih trgov," je prepričan Janša.

Janša je tako naštel glavne poudarke prvega vrha EU pod taktirko slovenskega predsedstva. Še posebej veliko pozornosti je namenil podnebnemu paketu. "Podnebno-energetski paket predstavlja prvi celovit odgovor EU na izzive in priložnosti 21. stoletja," je bil jasen Janša, pri čemer je izpostavil po njegovem "dva največja dosežka tokratnega vrha" - dogovor o časovnem okviru ter temeljnih načelih paketa.

"Danes smo se zavezali, da bomo dogovor o celotnem svežnju dosegli do konca tega leta, do konca leta 2008. Pri tem bo izjemnega pomena konstruktivno delo in sodelovanje med vsemi institucijami EU. Vesel sem, da imamo obljubljeno pomoč Evropskega parlamenta v delih, kjer ta sodeluje pri sprejemanju tega paketa," je poudaril premier.

Med temeljna načela, ki bodo vodila usklajevanje paketa, je Janša prištel gospodarsko uspešnost in stroškovno učinkovitost, solidarnost in pravičnost pri naporih pri porazdelitvi bremen med članicami, poleg tega pa še upoštevanje potrebe po trajnostni gospodarski rasti ter tudi preglednost.

"Dogovorili smo se, da je pomembno, da EU razpravo o doseganju okoljsko-energetskih ciljev vodi na pregleden način, da se krepi medsebojno zaupanje med institucijami, državami članicami in državljani, s čimer si EU utrjuje kredibilnost na mednarodni ravni," je poudaril predsedujoči.