Kljub temu več neuradnih virov ocenjuje, da so njegov odhod pospešili spori z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, povezani z nedavno razrešitvijo višjega državnega tožilca Boštjana Penka zaradi zadeve Orion, in zapleti pri preiskavi gradbene afere.

"Zatrdim vam lahko, da je vzrok za moj odhod iz skupine imenovanje za mednarodnega tožilca v BiH. Z generalno državno tožilko nisva imela sporov, odnosi so bili profesionalni tako z njo kot z drugimi tožilci. Na razpis za mednarodnega tožilca sem se prijavil oktobra, pred dnevi pa sem dobil odločbo o imenovanju. Minuli teden sem ministru za pravosodje Lovru Šturmu poslal predlog za prenehanje funkcije, odhajam pa v začetku aprila," je včeraj za Dnevnik povedal Harij Furlan.

Ob tem je ponovno poudaril, da je "postopek v zadevi Orion vodil v skladu z zakonom in svojo vestjo", in dodal, da ne pričakuje težav pri zapolnitvi prostih mest v posebni tožilski skupini. "Prišli bodo novi ljudje. Na zadevah tožilci v posebni skupini delajo kontinuirano in skupinsko," je zatrdil Furlan. Na vprašanje, ali njegov odhod lahko pomeni zastoj v predkazenskem postopku v gradbeni aferi, pa je odgovoril, da so "nosilci zadeve določeni, postopek pa poteka v skladu z zakonom".

***Vse o operaciji Čista lopata najdete tukaj***

Posebna tožilska skupina je tako ostala brez vodje tik po tem, ko je preiskovalna sodnica v gradbeni aferi zaslišala prvih štirinajst prič, med njimi kot zadnjega tudi brigadirja Toneta Krkoviča. Svoj odhod je napovedala še ena članica skupine, okrožna državna tožilka Vesna Rebernik Jamnik, ki je že zaprisegla kot sodnica. Predkazenski postopek v gradbeni aferi usmerja okrožni državni tožilec Roman Sevšek, krog njegovih sodelavcev pa se iz tedna v teden zožuje. Iz zadeve se je namreč že 8. januarja izločila okrožna državna tožilka Alenka Sagmeister Ranzinger. Čeprav tožilstvo tega podatka ni potrdilo, pa je razkrilo, da je omenjena tožilka prav na ta dan izdelala zadnji tožilski akt. Iz neuradnih, a zanesljivih virov smo izvedeli, da naj bi tožilka naknadno ugotovila, da je v ožjem sorodstvenem razmerju z enim od višjih uslužbencev Vegrada.

Prav to bi lahko pritrdilo nekaterim ocenam, da se je tožilstvo odločilo preiskovati Vegrad in predsednico uprave te družbe Hildo Tovšak šele osem mesecev po tem, ko je uvedlo preiskavo zoper Ivana Zidarja (SCT). Sagmeistrova se je iz tožilske skupine izločila tri dni, preden so kriminalisti začeli prisluškovati Tomažu Žibertu, članu razpisne komisije za izbor izvajalca za gradnjo kontrolnega stolpa na Brniku, ki naj bi po ugotovitvah kriminalistov Vegradu omogočil popravek razpisne ponudbe. Iz zaporedja dogodkov in dostopne zahteve za preiskavo je tako razvidno, da so kriminalisti in tožilstvo Vegrad pod drobnogled vzeli šele po tem, ko so de facto že zaključili preiskavo proti SCT in Primorju. Prav v okviru preiskave proti Vegradu so kriminalisti ujeli tudi prisluhe pogovorov med Tovšakovo in donedavnim tajnikom v kabinetu predsednika vlade Borutom Petkom, Furlan pa je še pred dnevi zagotovil, da je policija tožilstvu med drugim posredovala tudi analizo teh pogovorov.

Iz Video arhiva:

vesna.vukovic@dnevnik.si

primoz.cirman@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si