Gre za najstarejšo tovrstno priznanje v Sloveniji, za leto 2007 pa so jih prejeli predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac, predsednik uprave TCG Unitech Anton Papež, lastnik in direktor podjetja MIK Celje Franci Pliberšek, glavni direktor Rika Janez Škrabec, direktorica Nierosa Metala Savinka Urbašek, direktor in ustanovitelj podjetja Instrumentation Technologies Rok Uršič ter generalni direktor podjetja Danfoss Trata Aleksander Zalaznik.

Predsednik GZS Zdenko Pavček je na podelitvi nagrad med drugim poudaril, da bi vlada lahko storila več v boju zoper visoko inflacijo v državi. S tem bi se izognili protestom delavcev na ulicah, kjer so prisotna močna čustva. V gospodarstvu so, kot je opomnil, nujne ekonomske rešitve. Pavček si zato želi, da vlada v teh turbulentnih časih ne bi dvigovala temperature in da bi vzpostavili nujen dialog. Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič pa je ob predstavitvi nagrajencev poudaril, da podelitev nagrad vsako leto spremljajo neke posebne okoliščine. Lani so jih podelili, ko se je GZS izvila iz krize, letos pa jih podeljujejo v času, ko se slovenska družba odloča, ali bo vendarle stopila na pot uspešnega gospodarskega razvoja.

Nagrajenci so nagrade ocenili kot pomembno priznanje za njihovo delo in tudi delo njihovih zaposlenih ter kot pomembno vzpodbudo za naprej. Eden izmed nagrajencev, Rok Uršič, je ob tem dejal, da bi v Sloveniji morali vzpostaviti tak sistem vrednot, ki bi podjetniške uspehe prepoznaval kot nekaj pozitivnega.

Doslej je nagrado GZS prejelo 278 gospodarstvenikov, od tega 14 žensk, trikrat pa so nagrado prejeli različni direktorji Gorenja, Krke, Kovinoplastike Lož, Luke Koper, Mure, Save Kranj in Tama.