Končno odločitev o tem, ali bi koncentracija bistveno ovirala učinkovito konkurenco, bo sprejela do 22. julija.

"Ta prevzem bi vplival na več strateško pomembnih energetskih trgov," je pojasnila komisarka za konkurenco Neelie Kroes, komisija pa mora zagotavljati učinkovito konkurenco, je dodala. Predlagani prevzem bi združil dve močno uveljavljeni naftni in plinski družbi, ki poslujeta v več srednjeevropskih in vzhodnoevropskih državah.

Komisija je zato danes začela poglobljeno preiskavo, da bi natančno ocenila potencialne učinke predlagane transakcije na trgih za proizvode iz rafinirane nafte in zemeljski plin. Ocenila bo zlasti učinke, ki bi jih izključni nadzor nad rafinerijama obeh družb lahko imel na konkurenco na srednjeevropskih in vzhodnoevropskih veleprodajnih in maloprodajnih trgih za proizvode iz rafinirane nafte, so sporočili s komisije.

V OMV so navedli, da jih je komisija o tem, da bo preiskavo nadgradila, že obvestila. "To smo pričakovali, saj gre za kompleksno zgodbo. Poglobljene analize v takšnih primerih niso neobičajne in v OMV pozdravljamo odločitev komisije," so današnjo novico pospremili v avstrijski družbi. Ob tem pa so znova izrazili prepričanje, da bo sodelovanje OMV in Mola v interesu tako delničarjev kot EU in regije, zlasti v smislu zagotavljanja varnosti dobav, so sporočili iz OMV.

OMV je lastnik 20,2 odstotka Mola, ki mu je septembra lani poslal poziv k dialogu za povezovanje. OMV je za delnico Mola ponudil 127,80 evra. V Molu so takrat ponudbo OMV zavrnili, saj naj bi po njihovem mnenju OMV podcenjeval vrednost poslov in priložnosti. Madžarski parlament pa je z namenom obrambe Mola nato sprejel nov zakon, ki otežuje možnost, da bi podjetja, ki se jih šteje kot ključna z vidika nacionalnih strateških interesov, postala tarča sovražnih prevzemov.