V okviru študijskega obiska, ki se je končal danes, so člani GUE/NGL s slovenskimi predstavniki razpravljali predvsem o štirih temah: vidikih zunanje in varnostne politike, socialnih temah, civilnih in državljanskih vprašanjih ter o levih silah na Balkanu, so danes sporočili iz GUE/NGL.

V pogovorih o zunanji in varnostni politiki je bila osrednja pozornost namenjena nedavni razglasitvi neodvisnosti Kosova. S strani evropskih poslancev GUE/NGL je bilo slišati tako kritike na račun načela unilateralizma, ki v tovrstnih situacijah vse pogosteje prevlada nad načelom pogajanj in spoštovanjem mednarodnega prava. Hkrati so sicer ocenili, da so bile številne evropske države ustanovljene brez pravne osnove, kot rezultat vstaje.

Glede socialnih vprašanj so poslanci GUE/NGL izpostavili vrsto političnih bitk, ki jih GUE/NGL bije na ravni EU, med drugim ko gre za direktivo o delovnem času, načelo prožne varnosti in direktivo o storitvah. Izpostavili so potrebo po nadaljevanju boja za obrambo pravic delavcev, socialno varstvo in pravic sindikatov ter ustvarjanju drugačne kulture dela, ki bo ščitila interese, pravice, zdravje in varnost delavcev.

V pogovoru o civilnih in državljanskih temah je bila pozornost namenjena predvsem problematiki t. i. izbrisanih, ki so v začetku 90-ih let 20. stoletja izgubili pravni status, so še sporočili iz GUE/NGL. Evropski gostje so glede tega tudi v posebnem sporočilu za javnost izrazili solidarnost z izbrisanimi, ki se borijo za priznanje svojih pravic, in podprli - tudi z lastno udeležbo - njihov današnji protest v Ljubljani. Slovenski parlament so tudi pozvali k sprejetju zakonodaje, ki bo to vprašanje uredila v skladu z odločitvama ustavnega sodišča.

Člani GUE/NGL so se v Sloveniji poleg tega sestali z vrsto levo usmerjenih strank in organizacij z območja Balkana in sosednjih držav, med drugim iz Italije, Hrvaške, Avstrije in Črne gore. V Sloveniji so jih sicer med drugim sprejeli predsednik DZ France Cukjati, državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič in ljubljanski župan Zoran Janković.