Kmetijska zemljišča na območju ob Dragonji pri Kaštelu je konec februarja prodala ali dala v najem mestna občina Buje. Hrvaška stran zatrjuje, da so bila vsa omenjena zemljišča v lasti Hrvaške. Pogodbe o nakupu so sklenili s slovenskimi državljani, ki imajo prebivališče na Hrvaškem.

To so po njegovih besedah Urban Cerar iz Škrilj, sicer lastnik igralnice Molino, ki je kupil hektar in sedem arov, Valter Krastić iz Kaštela, ki je kupil 18 arov, ter Maria Umer iz Plovanije, ki je poleg nakupa nekaj manj kot desetih arov zemljišča v najem vzela tudi 15 arov zemljišča. Gre predvsem za vinograde in njive ter manjše območje pašnikov.

Slovenija je takrat pri Zagrebu z noto protestirala zaradi nezakonite prodaje slovenskih zemljišč na levem bregu Dragonje, ki jih je označila za poseg na ozemlje Slovenije in kot nična. Hrvaška je v odgovoru ponovila, da je območje "nesporno hrvaško" in pozvala k srečanju meddržavnih komisij za meje.

"Zakon pravi, da mora policija varovati celotno slovensko območje," pravi Joras in dodaja, da je "v kazenskem zakoniku kot kaznivo dejanje navedeno tudi, če nekdo s svojim nedelovanjem pomaga, da si tuja sila ali tuja država prilasti območje".