Vrednost celotnega kompleksa je ocenjena na 357 milijonov evrov, kar pomeni, da bo to največji gradbeni projekt v državi. Kot pojasnjuje Boštjan Ferk iz podjetja Praetor, ki Mestni občini Ljubljana (MOL) pomaga pri izvedbi javnega razpisa, bodo ponudniki danes licitirali konkretne zneske za zgraditev športne dvorane in nogometnega stadiona.

V zameno jim občina ponuja del zemljišča, na katerem bi lahko postavili veliko nakupovalno središče z 80.000 kvadratnimi metri površin. Za primerjavo lahko povemo, da ljubljanski Citypark v BTC meri skoraj polovico manj.

Na MOL včeraj niso želeli povedati, ali je še vseh sedem prvotnih ponudnikov v igri za partnerstvo, prav tako niso odgovorili na vprašanje, ali bosta SCT kot samostojni ponudnik in Primorje v partnerstvu s Kranjsko investicijsko družbo in Trimom zaradi nedavne gradbeniške afere, v katero sta vpletena, kakor koli v slabšem položaju.

Pri izbiri ponudnika bo daleč najpomembnejša prav cena, ki jo bodo pripravljeni ponuditi na današnji dražbi, saj ta odtehta 90 odstotkov skupnih točk, medtem ko sta rok za dokončanje kompleksa (do konca 2009, do 30. junija 2010 oziroma konca 2010) in vizija o ureditvi kompleksa ovrednotena s po petimi odstotki.

Po podatkih o poslovanju, referencah in finančni moči so tuji ponudniki Multi Corporation (v konzorciju z OAA International in slovenskim podjetjem RED), Alpine Bau, Supernova Holding z Immorentom in Strabag v ogromni prednosti pred domačimi snubci (SCT, konzorcij Gradis G, Merkur in Energoplan ter konzorcij Kranjska investicijska družba, Primorje in Trimo), saj jih samo po prihodkih v lanskem letu prekašajo za skoraj desetkrat.

Še bolj očitna je razlika pri izpeljanih investicijah, saj se lahko Alpine Bau in Immorent pohvalita, denimo, s stadionom Alianz Arena v Münchnu oziroma stadionom v Gradcu, medtem ko se SCT kot najizkušenejši domači ponudnik lahko pohvali z vodnim mestom Atlantis in športno dvorano pod Golovcem.

Prav vloga SCT je bila v zadnjem času predmet številnih špekulacij, saj je to podjetje še pred izbruhom gradbene afere, v kateri se je znašlo skupaj s Primorjem in Vegradom, z MOL sklenilo poravnavo za neizvedeno sanacijo gramoznice na občinskem zemljišču za stadion, ki jo predvideva kupoprodajna pogodba med MOL in SCT iz leta 2001 in zaradi katere se je skoraj dve leti vlekel sodni spor med njima.

Poleg sanacije gramoznice poravnava predvideva, da bo SCT MOL, ker ni izpolnil obveznosti po kupoprodajni pogodbi, plačal 900.000 evrov odškodnine in po zgraditvi stanovanj v Zeleni jami brezplačno izročil Javnemu stanovanjskemu skladu MOL 500 kvadratnih metrov stanovanjskih površin.