Komisija za urbanizem in urejanje prostora pri svetu ČS Bežigrad je ugotovila, da je sedanja prometna infrastruktura s tomačevskim krožiščem in Vojkovo cesto že zdaj preobremenjena, Štajerska cesta ter njena povezava z Baragovo ulico pa še sploh ni zgrajena. Zato Bežigrajčani želijo, da občina najprej zgradi ustrezno prometno infrastrukturo, šele nato športni park. Nujno je, pravijo, da razširijo Vojkovo, zgradijo parkirišča za stanovalce naselij BS ter obiskovalce bližnjih fakultet in nenazadnje, da v sklop športnega parka vključijo tudi otroško igrišče ter uredijo bližnji Dobov gozdiček.

Ljubljanski župan Zoran Janković jim odgovarja, da bodo ceste in problemi mirujočega prometa odpravljeni vzporedno z gradnjo parka. "Ves bežigrajski konec med Dunajsko in Štajersko cesto bo urejen v dveh letih in pol. Zgrajena bo nova Štajerska, prenovljena Baragova in Vojkova cesta. Odpravili bomo še črna parkirišča in težave, povezane s parkiranjem v BS 3," zagotavlja župan. Povedal je tudi, da se je z dekani vseh treh fakultet, Ekonomske, Fakultete za upravo in Fakultete za družbene vede, posvetoval o nemogočem parkirnem položaju v njihovi okolici. Mesto je fakultetam ponudilo stavbno pravico za garažno hišo med ekonomsko in upravno fakulteto, pod pogojem, da jo sami zgradijo, je dodal Janković.

Sicer pa se za javno-zasebno partnerstvo pri projektu Stožic še vedno poteguje sedem ponudnikov, in sicer RED, Strabag, Supernova holding, Gradis G, Kranjska investicijska družba, SCT in Alpine Bau. Včeraj so predstavniki Mestne občine Ljubljana (MOL) vseh sedem potencialnih partnerjev seznanili z natančnimi pogoji partnerstva in načinom izbire najugodnejšega ponudnika. S tem so se želeli na občini izogniti morebitnim pritožbam, saj so ponudnikom že prej dali možnost, da postavijo vprašanja in dajo svoje predloge o projektu, je povedal župan.

Razpisni pogoji pa predvidevajo tri merila za izbor partnerja, in sicer ceno za 51-odstotni delež projekta, ki odtehta 90 odstotkov možnih točk, pet odstotkov prinese rok za dokončanje kompleksa, če bo gotov do 31. decembra 2009, manj točk, če bo končan do 30. junija 2010, in najmanj do 31. decembra 2010, dodatnih pet odstotkov pa lahko naložbeniki dobijo z dodatno ponudbo MOL. Potencialni partnerji morajo do 28. februarja oddati končne ponudbe za projekt. "Šele ko bo izbran izvajalec, se bomo začeli pogovarjati o vsebinah, pogodba pa varuje javni interes," je poudaril župan in še zagotovil, da bo novi športni park dobil uporabno dovoljenje najkasneje do 30. decembra 2010.

Janković je včeraj med drugim tudi zanikal, da bi ureditvena dela na stadionu Bežigrad zastala. "Danes se sestanem s Jocom Pečečnikom. Pričakujem, da bo vsem trem družbenikom v tridesetih dneh predstavil dokončno idejno rešitev."