Turška vojska je ob podpori letal in topništva v četrtek vdrla na sever sosednjega Iraka in napadla položaje kurdskih upornikov. V kopenski ofenzivi je bilo ubitih pet turških vojakov in 24 kurdskih upornikov, najmanj 20 upornikov pa naj bi umrlo v topniškem obstreljevanju in helikopterskih napadih.

"Če bo Turčija nadaljevala z napadi, bomo izvedli gverilske operacije v turških mestih. Pri tem se bomo skušali izogniti civilnim žrtvam," je dejal tiskovni predstavnik PKK Ahmed Danis. Dodal je, da mora Ankara prenehati z napadi na iraški Kurdistan, saj bo drugače PKK boje preselila "v samo srce turških mest".

Po pričevanju neimenovanega pripadnika kurdskih mejnih varnostnih sil so danes turške sile bombardirale tarče v okolici mesta Al-Amadija, 400 kilometrov severno od Bagdada. Obstreljevanje naj bi se pričelo okoli šeste ure zjutraj, trajalo pa naj bi dve uri.

V teku današnjih kopenskih operacij turških sil je bilo po navedbah generalštaba turške vojske ubitih 35 kurdskih upornikov, pri tem pa sta padla tudi dva turška vojaka. Ta podatek pa ne vključuje upornikov, ki so padli v zračnih napadih oz. v topniškem obstreljevanju. Vse skupaj je v vdoru turške vojske tako od četrtka umrlo najmanj 79 kurdskih upornikov.

Iraška vlada je sicer danes sporočila, da naj bi na sever države vdrlo le tisoč turških vojakov in ne 10.000, kot so poročali nekateri turški mediji. Predstavnik za stike z javnostmi iraške vlade Ali al-Dabah je ob tem dejal, da se uradni Bagdad zaveda groženj, s katerimi se sooča Turčija, vendar pa ne meni, da vojaške operacije ne bodo rešile problematike PKK.

Vlada iraškega Kurdistana, ki sicer velja za eno najtesnejših zaveznic ZDA v regiji, pa je Washington obtožila, da je dal zeleno luč za turški vdor na sever Iraka. "Odgovornost za vojaške operacije leži pri vladi ZDA, saj brez njihovega pristanka Turčiji ne bi bilo dovoljeno kršiti nedotakljivost iraškega ozemlja in zračnega prostora," je dejal njen predstavnik za stike z javnostmi Falah Mustafa.