Ministre danes ob kosilu čakata še dve temi, vzpostavljanje schengenskega informacijskega sistema (SIS II) in evropskega sistema posredovanja podatkov o letalskih potnikih (EU PNR). Kot je pred začetkom srečanja ob prihodu dejal minister Mate, pričakuje predvsem glede PNR odprto razpravo, na podlagi tega pa bodo pripravili prihodnje načrte. Najprej pa se slovensko predsedstvo želi seznaniti z mnenji drugih ministrov, še posebej iz tistih držav, ki ta sistem že imajo, je še dejal Mate.

Evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini je ob prihodu v zvezi s tem vprašanjem dejal, da "terorizem ostaja grožnja številka ena", zato je posredovanje podatkov o letalskih potnikih tudi ena od tem pogovorov na Brdu. Takšen ukrep sicer že poznajo ZDA, po komisarjevih besedah pa je napočil čas za večjo skrb tudi za varnost Evropejcev.

Mate in Frattini sta zavrnila tudi pomisleke, da se je po širitvi schengenskega območja povečalo število nezakonitih priseljencev, o čemer je veliko govora zlasti v Avstriji in Nemčiji. "Schengen daje zelo uspešne rezultate, več sto osumljencem je bil preprečen vstop v schengensko območje," je dejal evropski komisar. Obenem pa je poudaril nujnost vzpostavitve skupne azilne politike v EU, o čemer naj bi danes ministri sedemindvajseterice prav tako govorili.

Mate je na drugi strani poudaril tudi, da je še prezgodaj za resne ocene posledic širitve schengna in da bo to možno šele nekje po šestih mesecih. "Potrebno je ugotoviti, ali nezakoniti migranti, ki jih zdaj odkrivajo, že niso bili znotraj schengenskega območja še pred njegovo širitvijo in se zdaj želijo zgolj premakniti," je dejal Mate.

Kljub temu Mate meni, da težav v zvezi s širitvijo ni in da sistem deluje. Kot je poudaril, je bilo samo v Sloveniji od septembra, ko je policija začela uporabljati SIS, odkritih več kot 1700 oseb, ki so bile v sistemu SIS, najdenih je bilo več kot 140 v Evropi ukradenih avtomobilov, kar po njegovem mnenju pomeni, da sistem deluje.