"Jasno je, da bodo ameriške enote morale nadaljevati svoje delo v Iraku tudi po letošnjem letu, da bi država lahko napredovala in ostala stabilna," sta Riceova in Gates zapisala v kolumni in pojasnila, da se trenutni mandat misije ZN v Iraku izteče z letošnjim letom.

"Da bi nadaljevali z uspehom, kakršnega smo dosegali v preteklih mesecih, bosta iraško ljudstvo in vlada še naprej potrebovala našo pomoč. Iračani so nas zaprosili za urejen odnos, in prav tak odnos bo eden izmed temeljev, na katerih bo ameriška administracija v Iraku lahko gradila naprej," sta še zapisala Riceova in Gates.

Omenjena kolumna je bila objavljena tik pred pogovori o zmanjšanju nasilja v Iraku, na katerih se bodo zbrali diplomati, strokovnjaki za varnost in predstavniki vojske. "Na teh pogajanjih bi radi določili temeljne parametre prisotnosti ameriških sil v Iraku, poleg tega pa bi radi osnovali tudi okvirje za močno sodelovanje z Irakom," sta v kolumni še zapisala Riceova in Gates.

Dodala sta, da nič, kar bo na teh pogovorih izpogajano v prihodnjih mesecih, ne bo pogojeno z naslednjim vrhovnim poveljnikom ameriške vojske oziroma z novim ameriškim predsednikom, kdorkoli to že bo.