Študijo so v torek objavili na spletni strani ameriškega centra za državno integriteto, ki je sodeloval s Skladom za neodvisnost novinarstva. Kot izhaja iz sklepa študije, so bile izjave del orkestrirane kampanje, ki je učinkovito obudila javno mnenje in državo pod nedvomno lažnimi pretvezami vodila do vojne. Tiskovni predstavnik Bele hiše Scott Stanzel je povedal, da študije ne more komentirati, ker je ni videl.

V študiji je naštetih 935 lažnih izjav iz obdobja dveh let po terorističnih napadih leta 2001. Bush in predstavniki njegove takratne administracije so ob najmanj 532 priložnostih v govorih, intervjujih in na drugih zborovanjih nedvoumno trdili, da je Irak imel orožje za množično uničevanje ali si je poskušal tega priskrbeti, ga proizvesti, da je bil povezan z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida ali oboje skupaj.

Poleg Busha so bili v študiji omenjeni tudi najvišji predstavniki njegove takratne administracije, in sicer ameriški podpredsednik Dick Cheney, takratna svetovalka za nacionalno varnost Condoleezza Rice, obrambni minister Donald Rumsfeld, državni sekretar Colin Powell, namestnik obrambnega ministra Paul Wolfowitz in tiskovna predstavnika Bele hiše Ari Fleischer in Scott McClellan.

Največ lažnih izjav je podal Bush, in sicer 259. Od tega se jih je 231 nanašalo na orožje za množično uničevanje v Iraku, 28 pa na povezave Iraka z Al Kaido, je še zapisano v študiji. Powell je podal 244 lažnih izjav o orožju za množično uničenje v Iraku, deset pa o Iraku in Al Kaidi.

"Sedaj je nesporno, da Irak ni posedoval kakršnegakoli orožja za množično uničenje ali imel pomembnih vezi z Al Kaido. Skratka, Busheva administracija je državo vodila do vojne na podlagi zmotnih informacij, ki jih je načrtno razširjala in so vrh dosegle v vojaški akciji proti Iraku 19. marca 2003," so po poročanju medijev zapisali pisci študije iz Sklada za neodvisnost novinarstva.

Študija je temeljila na podatkih o javnih izjavah v dveh letih po 11. septembru in informacijah iz več kot 25 vladnih poročil, knjig, člankov, govorov in intervjujev, so še povedali v Centru za državno integriteto.