Gre za utemeljeni sum nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril pri postopku javnega naročanja, so pojasnili in dodali, da je šlo za en sam posel.

SCT: Vodilni SCT niso priprti

Pred kratkim so predsednika uprave SCT Ivana Zidarja pripeljali s policijsko marico na sedež SCT, kjer so policisti že od 7. ure zjutraj. Dodajmo, da je na sedež SCT prispel tudi odvetnik Stojan Zdolšek.

V preiskavi več gradbenih podjetij, v katero je vključenih 110 kriminalistov in 52 uniformiranih policistov, naj bi pregledovali razne predmete in dokumentacijo, povod zanjo pa naj bi bila kršitev zakona, ki ureja javna naročila.

Iz družbe SCT so sporočili, da so kriminalisti danes na več lokacijah družbe prisotni od 7. ure zjutraj, kjer so začeli tudi s preiskavo, a ker je ta še v teku, več informacij o tem zaenkrat v družbi ne dajejo. Vodilni SCT niso priprti, so zapisali v sporočilu za javnost.

"SCT kooperativno sodeluje v preiskavi in kriminalistom omogoča hitro in učinkovito delo. Kjer je le mogoče, delo v SCT poteka kot običajno, je pa kljub temu neizogibno, da poteza policije, ne glede na končne izsledke preiskave, ne bi družbi SCT povzročila tako moralno kot materialno škodo," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Med pridržanimi so tako odgovorne osebe kot druge osebe, sum pa je v preiskavi padel tudi na pravne osebe, so pojasnili predstavniki generalne policijske postaje. Pojasnili so, da obravnavajo en posel - šlo naj bi za gradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika -, teče pa tudi preiskava sumov drugih kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala.

Kot je znano, je kriminalistična policija danes opravila preiskavo podjetij SCT, Primorje, Vegrada in Kontrola zračnega prometa Slovenije. Neuradno naj bi policija med drugim začasno odvzela prostost direktorici Vegrada Hildi Tovšak, predsedniku upravnega odbora SCT Ivanu Zidarju in generalnemu direktorju Primorja Dušanu Črnigoju.

Gospodarski kriminal in korupcija

Skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala je po večmesečni preiskavi ugotovila, da so odgovorne osebe pri različnih gospodarskih družbah osumljene več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije.

V službi za stike z javnostjo v največjem slovenskem gradbenem podjetju, družbi SCT, so potrdili, da je policija v njihove prostore prišla že ob 7. uri zjutraj, a sama preiskava naj še ne bi potekala. Policija je sicer na štirih lokacijah omenjene družbe, na Slovenski in Vošnjakovi v Ljubljani ter v Črnučah in Mengšu.

Uradnih informacij o morebitni aretaciji prvega moža SCT Ivana Zidarja, ki danes zaenkrat še ni prišel v službo, ni, naj bi pa preiskava zajela tudi njegovo hišo.

***Vpišite svoje videnje dogajanja na to temo***

Janković: Če je direktor zaprt, ne pomeni, da je firma propadla

Na današnje preiskovanje kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala v nekaterih slovenskih gradbenih podjetjih se je odzval tudi ljubljanski župan Zoran Janković. "Če je direktor zaprt, ne pomeni, da je firma propadla," je dejal Janković, ki težav pri izvajanju pogodb, sklenjenih s preiskovanimi podjetji, ne pričakuje.

Janković ne pričakuje težav pri izvajanju pogodb, ki jih je Mestna občina Ljubljana podpisala s preiskovanimi podjetji - gre za družbe SCT, Primorje in Vegrad. SCT bo obnavljal Kino Šiška, Vegrad gradi na Celovški cesti nekaj čez 800 stanovanj, družbi Primorje in SCT sodelujeta tudi na razpisu za strateško partnerstvo za gradnjo športnega parka v Stožicah, je danes na novinarski konferenci pojasnil ljubljanski župan.

Po njegovem mnenju morajo imeti preiskovalci očitno dovolj elementov, "drugače to, kar počnejo, škoduje predvsem podjetjem in zaposlenim v njih". Preiskovana podjetja imajo po njegovih ocenah čez 8000, 9000 zaposlenih in postopki brez dokaza bi bili neodgovorni.

Janković se je dotaknil tudi "vojne proti tajkunom", ki jo je pred časom napovedal predsednik vlade Janez Janša. Po njegovih besedah je premier "očitno sam pomagal ustvarjati tako imenovane tajkune". "Naj obrazloži na primeru Laškega in Istrabenza," je dodal.

"Če je to vojna premiera proti gospodarstvu, je to narobe, ker imamo organe za to, ki so neodvisni, ki morajo preiskati vsak sum kaznivega dejanja. Vse, ne le tiste, ki jih je izbral premier," je dejal ljubljanski župan.