Če se bo izkazalo, da je ministrstvo nezakonito nadziralo Šetinčeve telefonske klice, bo lahko zunanji minister Dimitrij Rupel kaznovan z do 8200 evri kazni, ki jih bo moral plačati iz svojega žepa. Razen če bi Rupel dokazal, da je bil v tem primeru odgovorna oseba nekdo drug.

Nataša Pirc Musar je včeraj prejela odgovor MZZ na zapisnik, ki sta ga minuli teden naredila inšpektorja, ki sta nadzirala okoliščine, v katerih so na ministrstvu pridobil podatke o telefonskih klicih diplomata Marjana Šetinca.

Na zunanjem ministrstvu namreč teče interna preiskava o tem, kako je Dnevnik pridobil zapisnik božičnega pogovora slovenskih in ameriških diplomatov v Washingtonu, v katerem so razkrite želje ZDA po tem, kako naj Slovenija vodi EU.

Pirc-Musarjeva pravi, da bo zdaj, ko je dobila odgovor MZZ, postopek speljala do konca. Možnosti sta dve. Prva je, da kršitve ne ugotovijo in zadevo zaključijo. Če pa bodo ugotovili, da so na ministrstvu nezakonito pridobili podatke o telefonskih klicih diplomata Šetinca, lahko odredijo, da ministrstvo nezakonito pridobljene podatke takoj uniči, potem pa izpeljejo postopek po zakonu o prekrških, ki se lahko konča tudi s kaznovanjem odgovorne osebe. Odgovorna oseba MZZ je minister Dimitrij Rupel, razen, če bi dokazal, da je v tem konkretnem primeru odgovorna oseba nekdo drug. Odgovorna oseba je lahko kaznovana z do 8200 evri. Nataša Pirc Musar nam je povedala, da preučuje tako slovensko kot evropsko sodno prakso s tega področja. Sem sodi tudi pravnomočna sodba upravnega sodišča, ki je v skoraj identičnem primeru na notranjem ministrstvu ugotovila, da ministrstvo ne sme kar samo preverjati telefonskih pogovorov zaposlenih.

Po naših zanesljivih podatkih na MZZ niso nadzorovali le klicev Marjana Šetinca, ampak še več drugih diplomatov, in tudi to sta po naših podatkih preverila inšpektorja iz urada informacijske pooblaščenke. Zato utegne, če bo ugotovljena nezakonitost takšnega početja ministrstva, kazen za odgovorno osebo hitro narasti do najvišjega zneska (8200 evrov), saj se prekrški seštevajo. Dodajmo, da je bil minister Rupel tisti, ki je januarja podpisal odredbo o začetku interne preiskave, v okviru katere so pregledovali tudi telefonske pogovore.

Pirc - Musarjeva: Pri sumu kaznivega dejanja delodajalec ne sme vzeti postopka v svoje roke (video)