"Narodnjaki" zahtevajo takojšnje zasedanje skupščine Srbije, ki bi se opredelila do evropske ponudbe političnega sporazuma, ki naj bi bil nadomestek za sporazum o stabilizaciji in pridružitvi. "Demokrati" pa zahtevajo sejo vlade, ki bi pooblastila enega od ministrov za podpis političnega sporazuma. Namesto seje skupščine pa predsednik skupščine Oliver Dulić, ki je član Tadićeve DS, za ponedeljek napoveduje posvetovanje parlamentarnih strank. Premier Vojislav Koštunica pa zavrača zahtevo 16 "demokratskih" ministrov po seji vlade pred zasedanjem skupščine. Šahisti bi rekli, da gre za pat pozicijo v časovni stiski.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je včeraj napovedal, da podpisa političnega sporazuma danes ne bo. Beograjski mediji so posredovali izjavo slovenskega premierja Janeza Janše, da je "podpis sporazuma vprašljiv", saj mu je predsednik Srbije Boris Tadić sporočil, da srbski "vladi in parlamentu ne bo uspelo izvesti vseh potrebnih postopkov". Evropski poskus, da z "vsebino tega sporazuma spodbudijo proevropske sile v Srbiji", v tem trenutku ni bil uspešen.

Misija bo prišla na Kosovo "ne glede na to, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh, tednih in mesecih", je izjavil slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, trdijo srbski mediji. Osnovna politična odločitev je že sprejeta, "manjkajo samo še tehnične podrobnosti in dokumenti. Tu ne vidim nobenih možnih zapletov," pravi Rupel, ki tudi ne pričakuje "pravih problemov" po razglasitvi neodvisnosti Kosova, ki ga bo Slovenija priznala bilateralno, in ne kot predsedujoča Evropski uniji.

Ruplovo izjavo je srbski minister za šolstvo Zoran Lončar obsodil kot "nepojmljivo brezobzirnost in izvajanje politike sile prek Slovenije, ki je kot država vse drugo, samo sila ne". "Rupel ne bo imel možnosti, da podpiše sporazum s Srbijo, saj v Srbiji vsi dobro vedo, da bi bil to podpis neodvisnosti Kosova," je izjavil Lončar.

Velimir Ilić, voditelj Nove Srbije in tretjeuvrščeni na predsedniških volitvah, tudi kot kandidat DSS, trdi, da bi, če bi si podpredsednik vlade Božidar Đelić (DS) "drznil podpisati politični sporazum z EU", padla vlada. "Če bo Đelić to storil, ga bomo razglasili za izdajalca," je izjavil Ilić, ki je dodal, da bi bile v tem primeru 11. maja ne le lokalne, temveč tudi predčasne parlamentarne volitve. Vendar bi Tadićeva DS in Koštuničeva DSS težko tvegali nove volitve, saj bi se lahko še bolj okrepili radikalci Vojislava Šešlja, ki so s svojim kandidatom Tomislavom Nikolićem v prvem krogu predsedniških volitev, ko so dobili skoraj 40 odstotkov glasov, dosegli svoj največji volilni uspeh v zgodovini.