Čižov je nekaj dni pred srečanjem trojke EU-Rusija na Brdu pri Kranju opozoril, da bi "veliko, preveč ljudi po svetu" kosovski primer imelo za precedenčen v mednarodnem pravu.

Vendar je ruski predstavnik v Bruslju dal jasno vedeti, da se Moskva, četudi bodo članice unije priznale Kosovo, ne bo zatekla k skrajnim ukrepom, kot bi bila prekinitev dobave plina, saj tega po njegovih besedah ni počela niti v času hladne vojne. "Energetskih in gospodarskih vprašanj ne povezujemo s političnimi," je zatrdil.

Kot je napovedal, bo Rusija raje blokirala sprejem Kosova v mednarodne organizacije in vprašanje sprožila tudi v okviru sveta Nato-Rusija, ki je bil ustanovljen leta 2002 za spodbuditev dialoga med stranema.

Ruski predstavnik je še napovedal, da do sedem članic EU Kosova ne bo priznalo takoj. Tiste, ki bodo Kosovo priznale, pa bodo Rusiji po besedah Čižova "potisnile trn v oko". Ocenil je še, da bo Srbija proti državam, ki bodo priznale Kosovo, sprejela protiukrepe. "Vsekakor menim, da teh ukrepov ne bi smeli podcenjevati," je dejal.

Kosovo bo ena od tem pogovorov na srečanju trojke EU-Rusija na ravni zunanjih ministrov prihodnjo sredo v Sloveniji.