Obenem so na MZZ ponovili, da "so kakršnekoli konzultacije, ki bodo nujno potekale pod okriljem Evropske komisije, za Slovenijo sprejemljive takoj, ko bo Hrvaška izpolnila obveznosti, ki jih ima do EU" in razveljavila ERC.

Temelj evropskega obnašanja je spoštovanje obveznosti

Ob tem so sicer v Ljubljani izrazili veselje, da je hrvaški premier poudaril, da se bo Hrvaška obnašala evropsko. "Spoštovanje sprejetih obveznosti je namreč temelj evropskega obnašanja in eden od temeljnih kriterijev za članstvo držav v EU," so zapisali na MZZ.

Ponovno so tudi izrazili obžalovanje, da "se dobronamerna slovenska opozorila tolmačijo kot grožnje ali kot ultimati in ne kot dobronamerni nasveti prijateljske sosednje države. Nespoštovanje sprejetih obveznosti bo namreč škodilo Hrvaški in ne Sloveniji."

ERC prejudicira mejo na morju

Kot so še poudarili, za Slovenijo ni nobenih nejasnosti glede ERC: gre za poskus prejudiciranja meje na morju, zato je za Slovenijo popolnoma nesprejemljiva. To je bilo hrvaški strani že večkrat obrazloženo, nazadnje v več krogih konzultacij med Slovenijo, Italijo, Hrvaško in Evropsko komisijo po odločitvi sabora decembra 2006, da s 1. 1. 2008 ERC uveljavi tudi za države članice EU, so zapisali na MZZ.

Kot so ob tem pojasnili, so se te konzultacije končale "zaradi nepripravljenosti hrvaške strani na njihovo nadaljevanje". "Hrvaška je namreč zadnji sestanek na politični ravni, s katerim so se strinjale vse štiri strani in ki je bil dogovorjen za julij 2007, enostransko odpovedala."