Ker menda niso želeli, da bi ljudje izvedeli za njihovo sramoto, so starši televizijsko hišo prosili, naj ne omenja njegovega imena, kajti ta mamin sinček, namesto da bi se uredil, zaposlil in v hišo pripeljal snaho in vnuke, vse dni preždi v tem podzemnem bunkerju pred računalniškim ekranom in igra videoigrice, srfa po širokih prostranstvih interneta ali pa piše blog.

Zgodba sama po sebi ne bi bila tako zanimiva - več milijonov nezrelih človeških mladičev svoja najboljša leta preživi v MySpaceu, namesto da bi kot vsi normalni mladi mulci kadili travo in pili pivo pred samopostrežbo. Ko bi vsaj v virtualnem svetu MySpacea začel normalno življenje, zgradil hišo s travnikom in se oženil s kakšno lepo ikono z oprsjem za 20 kilobajtov! Ne, on si je - ker je po fantovsko navdušen nad atomi, fuzijo in radiacijo - po podatkih in navodilih, ki so dostopni na internetu, nabavil uran in v kleti napravil svoj mali, hišni - jedrski reaktor.

Zadeva je prišla na dan, ko je neki obiskovalec njegovega bloga opozoril policijo v Rockwallu na njihovega someščana, ki se po internetu hvali, da je za dvakrat povečal prisotnost radiacije v hiši. Na njegova vrata so kmalu zatem potrkali agenti FBI in pred osuplima staršema zaplenili malo, družinsko nuklearko.

Zvezni preiskovalni urad je javnosti sporočil, da je mladenič dobil resen opomin in naj bi bil obljubil, da se ne bo več ukvarjal z raziskovanjem alternativnih oblik oskrbe z električno energijo, tako da proti njemu ne bo sprožen kazenski postopek.

Po naključju, ali pa tudi ne, so takoj po tem, ko so mladeniča izpustili, časopisi objavili vest, da Slovenija na območju Jedrske elektrarne Krško načrtuje gradnjo novega jedrskega reaktorja, ki bo imel zmogljivost 1000 megavatov in bo stal dve milijardi evrov. Še vedno ni znano, ali bo novi reaktor zgrajen v partnerstvu s Hrvaškim elektrogospodarstvom, ki je solastnik stare nuklearke, ali v samostojni slovenski režiji. Martin Novšak, šef GEN energije, slovenskega solastnika JE Krško, pravi, da Sloveniji primanjkuje elektrike in da jo energetska strategija Evropske unije in sporazum iz Kjota zavezujeta, da zmanjša izpuste toplogrednih plinov, zaradi česar že dalj časa obstajajo razmišljanja o gradnji novega krila JE ali celo povsem nove jedrske elektrarne.

Iz enakih razlogov tudi na Hrvaškem že dalj časa govorijo o nujnosti in možnostih gradnje nove jedrske elektrarne, ki bi imela približno enako moč in ceno, o čemer se je vodja hrvaškega energetskega inštituta Hrvoja Požarja Goran Granić nedavno pogovarjal z odgovornimi iz EU v Bruslju. Če Hrvaška ne bo sklenila posla s Slovenijo, bi lahko svojo jedrsko elektrarno gradila sama, in to na Donavi ob Erdutu ali na Savi v Prevlaki, komaj trideset kilometrov od Zagreba.

Hrvaška in Slovenija tako postajata veliki evropski jedrski sili, njuni strokovnjaki se šopirijo s tisoči megavatov in z milijardami evrov, ob tem pa je edino, česar nihče ne ve, ali bo tisti poba iz Rockwalla s svojim laptopom prišel v Krško ali pa bo svoj novi reaktor sestavil v kleti hiše svojih staršev. Morda pa bosta Janša in Sanader prek Hrvoja Šarinića in njegovih ameriških prijateljev pri FBI dosegla, da mulcu vrnejo tisti zaplenjeni reaktor.

Tako namreč jaz razumem to zgodbo o jedrskih gigantih, o Hrvaški in Sloveniji. Saj veste, kako pridejo današnjim mulcem prav hudičeve stvari na pamet in tudi ta računalnik ni več nenevarna igračka, saj se zelo lahko zgodi, da kak smrkavec vdre v strogo varovane datoteke kake banke, ministrstva, varnostno-obveščevalne službe ali pa po navodilih z interneta izdela električni stol, vodikovo bombo - kdo bi vedel, česa vsega so zmožni ti mali, nezreli genialci.

Samo še zadnji primer: slovenska in hrvaška televizija sta nedavno objavili prispevka o dveh fantih, Martinu in Goranu - njuni so prosili, naj se ne objavi priimkov, da ne bi sramotila družine -, ki več mesecev nista zapustila svojih sob. Namesto da bi se kot vsi drugi otroci njune starosti igrala s svojimi vrstniki, sta po ves dan visela na računalniku, malo sta se igrala z videoigricami, malo sta srfala po internetu in se po fantovsko navdušena nad atomi in radiacijo odločila po navodilih z Googla narediti pravi pravcati - jedrski reaktor.

Tako po otroško objestno in neprevidno sta se fanta kmalu zatem pohvalila v lokalnem časopisu, da sta sama s svojim denarjem prek interneta prišla do urana in doma sestavila novi reaktor za jedrsko elektrarno v Krškem; nekdo je to prebral, poklical policijo in hitro so bili na vratih policijski agenti, ki so pred zaprepadenimi starši zaplenili reaktor.

Tako nekako bo na koncu propadel ambiciozni jedrski projekt Slovenije in Hrvaške.

Fanta seveda ne bosta sodno preganjana, samo njuni starši bodo morali na koncu plačati vse, kar sta kupila prek interneta. Mulca bosta morala za kazen pospraviti nered, ki sta ga po igri pustila za seboj, in iz svojih sob vreči vse tiste plastične kamione, stripe o Hulku, plastelin, uran, risbe, barve, kanglice, lopatke, lego kocke in druge jedrske odpadke.