O stavki se mora zdaj po šolah, vrtcih, knjižnicah in drugih zavodih izreči blizu 40.000 članov Sviza, kar predstavlja približno tretjino vseh v javnem sektorju.

V vzgoji in izobraževanju naj bi stavko izvedli tako, da staršem ne bodo preveč zagrenili življenja. V vrtcih naj ne bi izvajali posebnih dejavnosti, vendar pa bodo vsem otrokom, ki bodo ta dan prišli v vrtce, zagotovili varnost in prehrano. Tako bodo ravnali tudi v osnovnih šolah. V srednjih in višjih šolah pouka ne bo, dijaški domovi pa bodo delali normalno. Vsi zaposleni bodo morali biti na delovnem mestu vsaj šest ur. Ali bo v stavkajočih osnovnih šolah organizirano podaljšano bivanje in kako bo konkretno potekala stavka v socialnovarstvenih zavodih in v glasbenih šolah, kjer starši sofinancirajo dejavnost, ter v visokem šolstvu in kulturnih zavodih, pa naj bi sporočili danes.

"Posebej poudarjamo, da ne zahtevamo višjih plač. Zahtevamo le to, da vlada izpolni svojo zavezo, da bo s 1. januarjem 2008 izhodiščne plače zvišala za 3,5 odstotka, se pravi za razliko med napovedano in dejansko inflacijo. S tem bi zgolj ohranili realno višino plač, ki se realno zmanjšujejo že peto leto. Ker vlada ne zanika svoje obveznosti (zapisane v dogovoru o višini in načinu splošne uskladitve plač ter višini sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij za obdobje 2007 do 2009 iz decembra 2006), gredo tudi stroški stavke na njen račun," je včeraj povedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Med drugim je še poudaril, da je vlada sama odgovorna za zaplet, saj bi morala že ob pripravi jesenskega rebalansa proračuna upoštevati, da bo dejanska inflacija višja od pričakovane. Na vprašanje, ali kot pogajalec z izkušnjami (Sviz je do zadnje stavke leta 1997 izvedel šest stavk) dopušča možnost, da se do konca januarja z vlado vendarle pogodijo, je Štrukelj odgovoril pritrdilno: "Na prenos sredstev v pokojninske sklade ne bomo pristali, lahko pa bi se morda dogovorili glede datuma uveljavitve višjih izhodiščnih plač..."