Predsednik upravnega odbora OLPC Walter Bender je v intervjuju v petek izjavil, da razmišljajo, da bi obliko projekta, ki bi še vedno omogočal darovanje prenosnikov deželam v razvoju, izpeljali v Evropi.

Tako bodo tudi zainteresirani Evropejci imeli možnost priti do prenosnikov po sistemu „give one, get one". Sistem, ki že teče v ZDA in Canadi, kupcem ponuja XO Laptop za 400 ameriških dolarjev, za vsakega kupljenega pa proizvajalci enega donirajo deželam v razvoju. Proizvodna cena omenjenega laptopa je okrog 188 dolarjev. Ko bo OLPC dobil ustrezne certifikate za prodajo v Evropi, bo projekt lahko stekel tudi tu, ni pa nujno, da bo tudi realiziran, je pojasnil Bender.

„Give one, get one“ se je sicer v ZDA dobro prijel. Prodali so že okrog 50 tisoč prenosnikov, zanimanje pa še kar narašča. Število naročil se je povzpelo že na 150 tisoč. Bender je izjavil, da je zdaj ameriška družba „prevzela tisto, za kar so upali, da bo storil Intel: pripravljenost pomagati tistim, za katere je donorstvo edina možnost priti do računalnika“.