Včeraj smo poročali, da je med vladnimi gradivi tudi predlog nove grafične podobe, nad katerim pa so bili številni oblikovalci zgroženi. Litajeva glede teh kritik pravi le, da razumejo, "da želijo komentirati, vendar na drugi strani ugotavljamo, da malokdo lahko kaj naredi brez diskreditiranja, pa smo se s tem sprijaznili tudi mi. Celostni podobi pa vendarle želimo srečno pot." Na vprašanje, ali meni, da bo taka podoba slovenske javne uprave, ki so jo izdelali, pripomogla k prepoznavnosti Slovenije in slovenskih državnih organov v tujini, direktorica projektov pri oglaševalski agenciji PAN Sonja Litaj odgovarja, da že poenotenje videza materialov vedno prispeva k urejenemu videzu in s tem prepoznavnosti. "Kljub temu ambicije prepoznavnosti vendarle ne moremo prelagati na dopisne papirje in podobne materiale. Poenotena celostna podoba je zastavljena praktično, uporabno, saj je namenjena praksi, ne pa oglaševanju kreatorja," pravi Litajeva.

Nekateri oblikovalci so bili nezadovoljni tudi s samim postopkom izbire avtorja. Ministrstvo je namreč poslalo vabilo za oddajo ponudb le trem agencijam, zato mnogi drugi oblikovalci pri tem niso mogli sodelovati. Glede na to, da je agencija v minulem obdobju sodelovala z zdaj vladajočo SDS, smo Litajevo vprašali tudi o možnih povezavah. Priznava, da so za SDS v preteklosti res opravili nekaj akcij, vendar dodaja, da so bili izbrani na podlagi natečaja, kjer je kandidiralo več agencij.

"Vsekakor pa nismo bili vedno uspešni. Izbirala sta ponudba in povpraševanje. Na nakazane povezave s SDS pa lahko odgovorim le, da je že 18 let edino vodilo naše agencije strokovnost. Svojih naročnikov ne sprašujemo po njihovi politični opredelitvi in jih na podlagi tega ne izbiramo," zatrjuje Litajeva. Tudi pri izdelavi za grafično podobo državnih organov "je kriterij izbire povabljenih oblikoval naročnik, menim pa, da se je odločal med ugledom in referencami. Veseli nas, da smo bili v tako eminentnem izboru, kot ga predstavljata agenciji Avanta in Gigodesign."

Tudi predstavnik za odnose z javnostjo na ministrstvu za javno upravo Miran Koren zagotavlja, da so bile omenjene agencije povabljene k sodelovanju, "ker so vse tri renomirane agencije z dobrimi referencami in dolgoletno prisotnostjo na trgu. Izbrana pa je bila agencija PAN z najcenejšo, svežo, enostavno in simpatično rešitvijo, ki bo doprinesla k poenotenju podobe organov državne uprave." Rešitev je izbrala komisija, ki so jo sestavljali Miran Koren, Majda De Gleria, Eva Ban, Sašo Matas, Simona Izlakar in Matjaž Uhan, vsi z ministrstva za javno upravo, ter kot zunanji sodelavec mag. Tugomir Šušnik, redni profesor na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani na smeri oblikovanje.